Σε κλοιό ασφυκτικών πιέσεων από την, κερδοφόρα, Τράπεζα Πειραιώς βρέθηκαν από τα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου, περίπου 100 καθαρίστριες που απασχολούνται για πάρα πολλά χρόνια στην τράπεζα, προκειμένου να δεχτούν μειώσεις στους, έτσι κι αλλιώς χαμηλούς, μισθούς τους κατά 300-400 ευρώ.
Με εργαζόμενες που καθαρίζουν υποκαταστήματα της τράπεζας σε διάφορες περιοχές της χώρας, συναντήθηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης ο βουλευτής Επικρατείας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Πάνος Σκουρλέτης, και το μέλος του Τμήματος Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώτα Λαζαροπούλου, την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2020. Στη συνάντηση συμμετείχε μαζί με τις εργαζόμενες και ο Σταμάτης Μπούκας, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων Αγροτικής Πειραιώς (ΣΕΤΑΠ).
Οι εργαζόμενες μετέφεραν στους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μια ζοφερή εμπειρία. Ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι το «ανθρώπινο πρόσωπο» της τράπεζας με τα κέρδη των εκατομμυρίων ευρώ, εκφράστηκε στην περίπτωσή τους με πιέσεις μέσω της εργολαβικής εταιρείας Alter Ego που τις απασχολεί, για μείωση των ωρών εργασίας και των αποδοχών ακόμη και στα επίπεδα των 190 ευρώ, από το ύψος των 500 και 600 ευρώ.
Απολύσεις και αυθαίρετες τροποποιήσεις συμβάσεων
Οι πιέσεις εντάθηκαν πριν το τέλος του έτους και έγιναν οι πρώτες απολύσεις, ως μήνυμα προς τις υπόλοιπες, όπως επεσήμαναν κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης.
Η κατάσταση, ωστόσο χειροτέρεψε, όταν ορισμένες από τις καθαρίστριες ανακάλυψαν ότι είχαν τροποποιηθεί οι συμβάσεις εργασίας, με μειωμένους τους μισθούς, χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Ακολούθησε καταγγελία στο ΣΕΠΕ με τη βοήθεια του ΣΕΤΑΠ, που ήδη έχει υποβάλλει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για 8 από τις απολύσεις. Οι αυθαίρετες και μονομερείς τροποποιήσεις των συμβάσεων ανακλήθηκαν και έγινε λόγος για «λάθος».
Ωστόσο οι καθαρίστριες καταγγέλλουν ότι η αυθαιρεσία έγινε για να απολυθούν από το νέο έτος με μικρές αποζημιώσεις. Καθώς εντάσσονται από το 2022 σε καθεστώς υπαλλήλου, οι αποζημιώσεις απόλυσης θα είναι μεγαλύτερες και η εταιρεία θέλησε να εξισώσει την «χασούρα».
Ήδη το περιθώριο των τριών μηνών που είχε δοθεί μέχρι την αλλαγή του καθεστώτος, μετέτρεψε μια θετική διάταξη σε σήμα προς τις εταιρείες να απολύσουν εργαζόμενους με πολύχρονη προϋπηρεσία…
Ο Πάνος Σκουρλέτης τόνισε ότι περιστατικά όπως αυτά δεν είναι μεμονωμένα, αλλά πρόκειται για μια γενικότερη τάση περιστολής δικαιωμάτων των εργαζομένων, η οποία ενισχύθηκε από τις νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης και το γενικότερο κλίμα που καλλιέργησε, αλλά και από τα εμπόδια στην απρόσκοπτη λειτουργία του ΣΕΠΕ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το ΣΕΠΕ δεν επεφύλαξε κάποια ποινή για τις μονομερείς τροποποιήσεις των συμβάσεων εργασίας και δέχτηκε ότι δεν υφίσταται κάποια εργατική διαφορά με τις καθαρίστριες, οι οποίες θεωρούν πολύ πιθανές τις απολύσεις τους επειδή αρνούνται την μείωση των μισθών τους.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρόσθεσε ότι είναι αναγκαία μια γενναία αλλαγή των όρων απασχόλησης των εργολαβικών εργαζομένων, ώστε να βελτιωθεί η ζωή χιλιάδων εργαζομένων, κάτι που απαιτεί όμως την πολιτική αλλαγή, όπως είπε χαρακτηριστικά, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει δεσμευτεί συγκεκριμένα για μια σειρά από θετικές νομοθετικές αλλαγές υπέρ της εργασίας και των εργαζομένων.
Τέλος, ο Πάνος Σκουρλέτης εξέφρασε την πλήρη στήριξη του κόμματος σε κάθε προσπάθεια των εργαζομένων και των εκπροσώπων τους για να ανακληθούν οι απολύσεις, να μη γίνουν άλλες και να μη μειωθούν οι μισθοί.