Έρχεται τέλος στις ουρές των πολιτών έξω από τα Κτηματολογικά Γραφεία, αφού εξετάζεται το μέτρο να παρέχονται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά όλα τα πιστοποιητικά από τον Απρίλιο του 2022.
Συγκεκριμένα, στόχος είναι μέσα στο προσεχές διάστημα τα 390 υποθηκοφυλακεία της χώρας να έχουν μετεξελιχθεί σε 17 σύγχρονα Κτηματολογικά Γραφεία και 75 υποκαταστήματα. Μέχρι στιγμής λειτουργούν εννέα Κτηματολογικά Γραφεία και 40 υποκαταστήματα.
Να σημειωθεί ότι Ελληνικό Κτηματολόγιο, είναι στην ουσία ένα έμμισθο Υποθηκοφυλακείο, που λειτουργεί μεταβατικά ως Γραφείο Κτηματογράφησης. Σύμφωνα με πηγές, αυτή τη στιγμή είναι υποστελεχωμένο και μέχρι να μετεξελιχθεί σε Κτηματολογικό Γραφείο δεν έχει τη δυνατότητα να εκδίδει ηλεκτρονικά τα απαραίτητα πιστοποιητικά.
Σε ό,τι αφορά το προαναφερόμενο Γραφείο, από την 1η Απριλίου περιέχεται στο Κτηματολόγιο, και θα έχει πλέον τη δυνατότητα να εκδίδει ψηφιακά όλα τα έγγραφα, ενώ μέσα στις επόμενες μέρες πιάνουν δουλειά και 40 δικηγόροι.
Οι ψηφιακές υπηρεσίες των Κτηματολογικών Γραφείων που βρίσκονται στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη του Δημοσίου και στην ιστοσελίδα του Κτηματολογίου περιλαμβάνουν:
- ηλεκτρονικό πρωτόκολλο,
- ολοκληρωμένη ψηφιακή διαδικασία για αιτήσεις,
- πληρωμές και παραλαβή πιστοποιητικών, διαγραμμάτων και αντιγράφων από πολίτες (και αγωγών, δικογράφων κι άλλων πράξεων από δικηγόρους)
- ψηφιακή υποβολή συμβολαίων από τους συμβολαιογράφους,
- αυτόματος προδικαστικός έλεγχος,
- αυτόματος υπολογισμός τελών και
- ηλεκτρονικές συναλλαγές.
Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά τους διαμεσολαβητές, φαίνεται πως αργούν ακόμη να πιάσουν δουλειά. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε, οι εξειδικευμένοι διαμεσολαβητές του Κτηματολογίου (δικηγόροι) να πιάνουν δουλειά από την 1η Απριλίου προκειμένου να επιλύουν κτηματολογικές διαφορές, με το κόστος των υπηρεσιών τους να ανέρχεται σε 25 ευρώ την ώρα.