Breaking news

συνταξιοδοτικο
A

Από την Πρωτοχρονιά του 2024 το όριο ηλικίας θα μπορεί να ανακαθορίζεται ανά τριετία, με βάση πάντα το προσδόκιμο ζωής

Ισχυρές πιέσεις θα δεχθεί τα επόμενα χρόνια το ασφαλιστικό σύστημα λόγω του δημογραφικού, χωρίς να αποκλείεται μια μελλοντική αύξηση στο γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.

Σύμφωνα με τα ισχύοντα (διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου, η οποία δεν καταργήθηκε), από την Πρωτοχρονιά του 2024 τα όρια ηλικίας θα ανακαθορίζονται ανά τριετία, με βάση πάντα το προσδόκιμο ζωής.

Ουσιαστικά η πρώτη αναπροσαρμογή θα μπορούσε να έχει ξεκινήσει από την 1/1/2021 (βάσει της μεταβολής στο προσδόκιμο ζωής κατά τη δεκαετία 2010-2020).

Ωστόσο η πανδημική κρίση και τα ήδη υψηλά όρια ηλικίας στη χώρα μας «φρέναραν» μια τέτοια αρνητική εξέλιξη.

Η κυβέρνηση αποκλείει πάντως το ενδεχόμενο νέας αύξησης του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, αφού η χώρα μας βρίσκεται σήμερα στην κορυφή των χωρών της ΕΕ όσον αφορά το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης (λόγω μνημονίων), αλλά και τη μέση πραγματική ηλικία αποχώρησης από τον ενεργό εργασιακό βίο.

 

Ο ΟΟΣΑ για την Ελλάδα

 

Ο ΟΟΣΑ (ετήσια έκθεσή του για τις συντάξεις -Pensions at a Glance 2021), για μια ακόμη φορά, και υπό το βάρος της παγκόσμιας πανδημικής κρίσης της Covid-19, επιμένει πως η παροχή οικονομικά και κοινωνικά βιώσιμων συντάξεων στο μέλλον συνεχίζει να είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για τις χώρες-μέλη του. Και ξεκαθαρίζει ότι παρά το γεγονός πως οι συντάξεις διασώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα οικονομικά των συντάξεων επιδεινώθηκαν λόγω της απώλειας εισφορών (οι ελλείψεις καλύφθηκαν κυρίως από τους κρατικούς προϋπολογισμούς), με αποτέλεσμα η τοποθέτηση των συνταξιοδοτικών συστημάτων σε σταθερή βάση για το μέλλον να «απαιτεί νέες επώδυνες πολιτικές αποφάσεις».

Ειδικά για την Ελλάδα, η έκθεση αναφέρει ότι τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης θα αυξηθούν κατά 2,8 χρόνια έως το 2050, λόγω της σύνδεσής τους με το προσδόκιμο ζωής. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από τα 62 έτη που είναι σήμερα, μετά από 40 χρόνια εργασίας, το γενικό όριο ηλικίας θα εκτιναχθεί σχεδόν στα 65, μετά από 29 έτη. Η αύξηση θα αρχίσει να φαίνεται από το 2035, καθώς το όριο ηλικίας θα αυξηθεί κατά σχεδόν 1,5 χρόνο. Καθώς μάλιστα και άλλες χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ έχουν λάβει αντίστοιχες αποφάσεις διασύνδεσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής, η έκθεση δείχνει πως η ηλικία στην οποία μπορεί να συνταξιοδοτηθεί κάποιος που εισήλθε στην αγορά εργασίας στα 22 του έτη, αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,5 χρόνια στη Δανία και την Εσθονία από το 2021 έως το 2050 και κατά 2,5 χρόνια στην Ιταλία.
 

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις