"Tον πόλεμο αυτόν δεν τον θέλαμε, δεν τον ήθελε η Δύση, δεν τον ήθελε η Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν τον ήθελε το ΝΑΤΟ, τον επέλεξε προσωπικά ο Βλάντιμιρ Πούτιν για τους δικούς του λόγους, για τη δική του προβολή ενός ιστορικού αναθεωρητισμού, και αυτός θα πληρώσει τις συνέπειες. Δυστυχώς, όμως, θα τις πληρώσει και ο ρωσικός λαός".
Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απόψε σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, και τον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόϊτερ.
Ο πρωθυπουργός τόνισε κατηγορηματικά ότι δεν έχει καμία αμφιβολία ότι "πράξαμε το σωστό όπως και η ΕΕ" και πρόσθεσε ότι έλαβε την απόφαση να ταχθεί στο πλευρό των συμμάχων απέναντι στη Ρωσία, γιατί-όπως είπε- ήταν το ηθικά σωστό και το εθνικά επιβεβλημένο διότι εδώ δέχεται μια επίθεση μια ελεύθερη χώρα και πρέπει να σταθούμε στο πλευρό της.
Ο κ.Μητσοτάκης αναφερόμενος στην απόφασή του να ταχθεί στο πλευρό των συμμάχων και της ΕΕ είπε ότι η χώρα μας είχε έναν λόγο παραπάνω από τις άλλες "να συνταχθεί με τη σωστή πλευρά της ιστορίας" και αναρωτήθηκε "με ποια ηθική υπόσταση και με ποιο ηθικό ανάστημα, θα ζητούσαμε εμείς ανάλογη συνδρομή, ο μη γένοιτο, αν βρισκόμασταν σε μια ίδια κατάσταση;"
Γι αυτό, όπως εξήγησε, το κάνουμε χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις και να μπορέσουμε να δείξουμε και εμείς ότι είμαστε ενεργό μέλος, στο βαθμό που συμμετέχουμε. Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι η χώρα μας θα στείλει εάν της ζητηθεί στρατιωτικές δυνάμεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ σε γειτονικές με την Ουκρανία χώρες, αλλά πρόσθεσε ότι ακόμη δεν έχει τεθεί τέτοιο αίτημα από το ΝΑΤΟ προς την Ελλάδα.
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι όλες οι χώρες στέκονται στο πλευρό της δημοκρατίας και της αναφαίρετης δυνατότητας που πρέπει να έχει μια χώρα να υπερασπιστεί την εδαφική της ακεραιότητα, και αναφερόμενος στην απόφαση για αποστολή "αμυντικού οπλισμού" είπε ότι την ίδια μέρα και η ΕΕ αποφάσισε να παράσχει αμυντικό υλικό.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στο ενδεχόμενο στήριξης της Τουρκίας από τη Ρωσία είπε ότι είναι πιθανό, αλλά όπως είπε "όλος ο υπόλοιπος κόσμος, όμως, θα είναι θετικά διακείμενος προς τα δικά μας συμφέροντα". Διότι-όπως εξήγησε "η Τουρκία κάνει μία επιλογή σήμερα, και ο αναθεωρητισμός, η προβολή αυτοκρατορικών φιλοδοξιών δεν είναι σήμερα μία εξαιρετικά δημοφιλής πολιτική".
Παράλληλα όμως ο πρωθυπουργός δήλωσε ανοιχτός στο ενδεχόμενο συνάντησης με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν διευκρινίζοντας όμως ότι δεν θα έρθει ξαφνικά μια άνοιξη και θα έχουμε ξεπεράσει όλες τις διαφορές μας. Όμως εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι συναντήσεις οι οποίες διευκολύνουν στο να εκτονωθεί ένα κλίμα έντασης το οποίο δεν έχει πυροδοτήσει η Ελλάδα, μόνο χρήσιμες μπορούν να είναι σε αυτή τη συγκυρία.
Ο κ.Μητσοτάκης ερωτώμενος σχετικά, εξέφρασε την επιφύλαξή του και τον σκεπτικισμό του για την σκοπιμότητα του συμβουλίου Πολιτικών αρχηγών, και είπε ότι ο ίδιος δεν έχει συγκαλέσει κανένα διότι δεν θεωρεί ότι προσφέρουν κάτι.
"Έχω συμμετάσχει σε κάποια. Θεωρώ ότι είναι μια συζήτηση η οποία -έτσι όπως είναι οργανωμένη- δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Δεν προσθέτει κάτι. Ό,τι έχουμε να πούμε, να το πούμε στην Βουλή, δημόσια και ενώπιον του ελληνικού λαού" είπε.
Αναφερόμενος στην απόφαση της ΕΕ για κυρώσεις στους Ρώσους ολιγάρχες οι οποίοι είναι πολύ κοντά στον Βλάντιμιρ Πούτιν ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι για αυτούς τους ολιγάρχες, εάν εντοπιστούν περιουσιακά στοιχεία τους στην Ελλάδα, προφανώς και θα δράσουμε ανάλογα.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμη στην οικονομία, στον Τουρισμό όπου εκτίμησε ότι θα απορροφηθεί από την αγορά η απουσία των Ρώσων τουριστών, στα ενεργειακά υπογραμμίζοντας ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις και επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας με το δίλημμα "σταθερότητα ή περιπέτειες".