Την παραίτησή του από μέλος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, υπέβαλλε το πρωί της Πέμπτης το ιστορικό στέλεχος της, κ. Γιάννης Δραγασάκης, αντιπρόεδρος των κυβερνήσεων του Αλέξη Τσίπρα την περίοδο 2015-2019, με την επισήμανση πως οι εξελίξεις κάνουν αναγκαίο ένα νέο μαζικό, λαϊκό κόμμα της Αριστεράς, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του προέδρου του κόμματος.
«Ο κ. Κασσελάκης παρέλαβε ένα αριστερό κόμμα με προβλήματα και ""παραδίδει" πολύ περισσότερα προβλήματα χωρίς αριστερό κόμμα, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπει σε διαδικασία από-αριστεροποίησης», αναφέρει, μεταξύ άλλων, στη μακροσκελή ανάρτησή του, ενώ σε άλλο σημείο υπογραμμίζει πως «Οι φόβοι που εξέφραζα τότε για εκφυλιστικές εξελίξεις έχουν, δυστυχώς, πλήρως επιβεβαιωθεί».
«Δεν χρειάζονται, επομένως, πρόσθετα επιχειρήματα. Μπορείς να παραμένεις σε ένα κόμμα, ακόμη & αν διαφωνείς με την τρέχουσα πολιτική του, αρκεί στο κόμμα αυτό να τηρούνται κάποιοι σταθεροί κανόνες και να υπάρχουν δημοκρατικές εγγυήσεις σεβασμού της αξιοπρέπειας και των απόψεων όλων. Είναι όμως εξαιρετικά δύσκολη η παραμονή σε ένα κόμμα στο οποίο η έννοια της δημοκρατίας και της Αριστεράς, αλλά & η ιστορία του ίδιου του κόμματος, υπονομεύονται και μόνος αποδεκτός κανόνας είναι η συχνά αδιευκρίνιστη και ευμετάβλητη βούληση του αρχηγού», επισημαίνει.
Μάλιστα, ιδιαίτερα σκληρά είναι τα λόγια που χρησιμοποιεί για τη νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για διαδικασία φθοράς με πρώτο θύμα την ιστορία του κόμματος, το έργο του, την ηθικό-πολιτική ακεραιότητά του.
«Η συζήτηση που άνοιξε, με πρωτοβουλία της ηγεσίας, για "μαύρα ταμεία" αποτελεί τεράστια προσβολή για τα χιλιάδες μέλη του κόμματος που προσέφεραν ανιδιοτελώς και με το υστέρημα τους, κρατούσαν όλα αυτά τα χρόνια το κόμμα όρθιο και τα γραφεία του ανοιχτά. Ήταν ένα μεγάλο δώρο στη Δεξιά και όλους όσους υποστηρίζουν ότι "όλοι είναι το ίδιο", επεσήμανε.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ, με την παρούσα ηγεσία, δεν μπορεί να επιλύσει προβλήματα ταυτότητας, στρατηγικής και δημοκρατικής λειτουργίας που αντιμετώπιζε και από πριν. Θα είναι, για το λόγο αυτόν, σε μια κρίση διαρκείας».
«Να υπάρξει ένα νέο μαζικό, λαϊκό κόμμα της Αριστεράς»
Ο κ. Δραγασάκης που θεωρείται εκ των ιστορικών στελεχών του κόμματος έθεσε ως ζητούμενο «να υπάρξει ένα νέο μαζικό, λαϊκό κόμμα της Αριστεράς, από τη ριζοσπαστική αριστερά ως την αριστερή σοσιαλδημοκρατία και δεύτερον, μια προοδευτική εναλλακτική στο πρόβλημα της διακυβέρνησης της χώρας».
«Η κοινωνική Αριστερά, το "αριστερό ημισφαίριο" της κοινωνίας, υπάρχει, & αναζητά μια κατά το δυνατόν ενιαία, ισχυρή και αποτελεσματική πολιτική εκπροσώπηση. Οι εξελίξεις, στον κόσμο, την Ευρώπη και την Ελλάδα δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Η ιστορία, πάντως, δείχνει ότι η συσπείρωση και ανασύνθεση της Αριστεράς έχει μεγαλύτερες δυνατότητες να πετύχει αν γίνει υπόθεση της κοινωνίας, των νέων, του ανένταχτου κόσμου της Αριστεράς και της οικολογίας, μέσα από συλλογικές πρωτοβουλίες και κινήσεις, που πρέπει να υπάρξουν παντού, με κάθε πρόσφορη μορφή», αναφέρει.
«Καλή αντάμωση, λοιπόν, στους γνωστούς χώρους, για τους γνωστούς λόγους», καταλήγει.