Στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έδωσε εξηγήσεις, μέσα από τη φυλακή, ο καταδικασμένος, πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης, καθώς θεωρείται ύποπτος για ηθική αυτουργία στην υπόθεση της εξαπάτησης των εκλογέων, που ψήφισαν το κόμμα Σπαρτιάτες.
Ειδικότερα, ο Ηλίας Κασιδιάρης έδωσε ανωμοτί εξηγήσεις στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κα Γεωργία Αειδινή, υποστηρίζοντας πως δεν υπήρξε προγενέστερος σχεδιασμός για να δημιουργήσει κόμμα-κέλυφος καθώς στερείται λογικής ότι μπορεί να δημιούργησε ο ίδιος «ένα υβρίδιο» «που θα ερχόταν κόντρα στη δική του υποψηφιότητα». Πρόσθεσε δε ότι: «Η στήριξη του στο κόμμα των Σπαρτιατών υπήρξε δημόσια και δεν εξαπάτησε κανένα ψηφοφόρο».
Ο Ηλίας Κασιδιάρης είναι ο τελευταίος στη λίστα των υπόπτων που κλήθηκαν από την ανώτατη εισαγγελική λειτουργό, στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργεί, μετά τις δημόσιες καταγγελίες του επικεφαλής του κόμματος των Σπαρτιατών Βασίλη Στίγκα, ο οποίος έχει καταγγείλει παρασκηνιακές κινήσεις στο κόμμα του κάνοντας λόγο για μεθόδους greek Mafia.
Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε την άρση ασυλίας των 11 βουλευτών που εκλέχθηκαν με το κόμμα των Σπαρτιατών, πλην του προεδρου τους Βασίλη Στίγκα. Όλοι έδωσαν εξηγήσεις, ενώ θα αποφασιστεί εάν θα ασκηθεί ποινική δίωξη.
Η εισαγγελική απόφαση αναμένεται με ενδιαφέρον με δεδομένο ότι για το κόμμα των Σπαρτιατών εκκρεμεί η απόφαση και του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου (Εκλογοδικείου) για την νομιμότητα συμμετοχής του στις εκλογές καθώς ήδη έχουν εκδικαστεί οι σχετικές προσφυγές. Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση του ΑΕΔ αναμένεται πιθανότατα ως τον Ιούνιο.
Σε περίπτωση που η Εισαγγελία ασκήσει διώξεις, τότε αναμένεται ένα ντόμινο εξελίξεων. Πρώτον, θα τροποποιηθεί η ρύθμιση που είχε θεσπιστεί το 2013 για την αναστολή της κρατικής επιχορήγησης της Χρυσής Αυγής προκειμένου να συμπεριλάβει και τους Σπαρτιάτες. Σε δεύτερη φάση, οι διώξεις θα ενεργοποιήσουν το εκλογοδικείο, εκκινώντας διαδικασίες για την έκπτωση των Σπαρτιατών από το βουλευτικό αξίωμα. Σε περίπτωση που η διαδικασία αυτή ολοκληρωθεί, οι έδρες είτε θα μοιραστούν αναλογικά με βάση το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα είτε θα στηθούν εκ νέου κάλπες μόνο για τις έδρες που μένουν ορφανές. Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση ανήκει στο εκλογοδικείο, ενώ ενδιαφέρον θα έχει ο χρονισμός και συγκεκριμένα αν αυτή ληφθεί λίγο πριν τις ευρωεκλογές.