Άρθηκε η ασυλία των 11 βουλευτών του κόμματος «Σπαρτιάτες», με απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής.
Οι εν λόγω βουλευτές θα καταθέσουν ως ύποπτοι για το αδίκημα της εξαπάτησης του εκλογικού σώματος λόγω της κρυφής ηγεσίας Κασιδιάρη, έγκλειστου καταδικασμένου πρώην ηγετικού στελέχους της «Χρυσής Αυγής», που κρίθηκε ένοχος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης από το τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών και 6 μηνών.
Κατά την ονομαστική ψηφοφορία ψήφισαν συνολικά 286 βουλευτές εκ των οποίων οι 285 ψήφισαν υπέρ της άρσης και μόλις ένας καταψήφισε.
Τον λόγο αρχικά στην Ολομέλεια πήρε ο επικεφαλής των Σπαρτιατών, Βασίλης Στίγκας ο οποίος επιχείρησε να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα, επιτιθέμενος συνολικά στα ΜΜΕ και στα κόμματα. «Οι ολετήρες του έθνους δεν μπορεί να είναι δικαστές Σπαρτιατών και να λένε ότι είμαι αχυράνθρωπος και πως εξαπατήσαμε το εκλογικό σώμα. Μα πως το κάναμε; Είπαμε ψέματα; Μας στήριξε ο Κασιδιάρης όπως θα μπορούσε οποιαδήποτε άλλο κόμμα. Κοροϊδέψαμε κάποιον; Έγινε κάτι κρυφά; Ο καθένας μπορεί να υποστηρίξει δημόσια ένα κόμμα. Πού είναι το έγκλημα;» αναρωτήθηκε και υπογράμμισε προς τα κόμματα ότι αν «δεν τους φτάνει η χρηματοδότησή μας που διακαώς τη θέλετε πεταχτείτε στις Βρυξέλες να πάρετε καμία βαλίτσα από τη Ε. Καϊλή ή στη ΝΔ να πάνε στη Γερμανία που είναι η αγαπημένη σας Siemens».
Επανερχόμενος στα περί καθοδήγησης από τον Ηλία Κασιδιάρη, ισχυρίστηκε ότι δεν έχει δείξει ποτέ κάτι τέτοιο. «Το ποιος χειραγωγείται κοιτάξτε τους εαυτούς και πολιτικούς αρχηγούς σας. Δεν μοιάζω με κανέναν από τους πολιτικούς αρχηγούς εδώ μέσα. Τιμώ τα παντελόνια που φορώ και δεν θα δεχόμουν να εκτελώ εντολές. Δεν θα κορόιδευα και δεν θα εξαπατούσα τον λαό όπως κάνουν σχεδόν όλοι». Υποστήριξε, δε, πως «αν νομίζουν ότι θα κάμψουν το ηθικό μου οι μακελάρηδες κάνουν λάθος», καθώς «η χώρα χρειάζεται κοινωνική επανάσταση από πολίτες ψυχωμένους με έγνοια να υπηρετήσουν λαό και έθνος. Επανάσταση ήθους και αξιοπρέπειας».
Σύμφωνα με τον ίδιο, όσα γράφει η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν βασίζεται σε αποδείξεις αλλά σε εικασίες στο πρόσωπό του. «Ουδέποτε στη ζωή μου καθοδηγήθηκα από κάποιο τρίτο. Έπραττα πάντα στη βάση των ηθικών μου πεποιθήσεων. Δεν έχω δώσει το παραμικρό δικαίωμα, η συμπεριφορά και οι πράξεις μου δεν έχουν προσβάλει κανέναν σας. Σαν άνθρωπος πιστεύω στη δημοκρατία και τους θεσμούς της. Το να βρίσκομαι σήμερα εδώ βάσει των αναφορών ότι λαμβάνω οδηγίες από αλλού και προσπαθούν να με ανατρέψουν ως πρόεδρο με θλίβουν βαθύτατα. Διαταράσσεται η οικογενειακή μου ζωή όταν δημοσιογράφοι αποκαλούν ναζιστικό μόρφωμα τους Σπαρτιάτες».
Σε περίπτωση που η Εισαγγελία ασκήσει διώξεις, τότε αναμένεται ένα ντόμινο εξελίξεων. Πρώτον, θα τροποποιηθεί η ρύθμιση που είχε θεσπιστεί το 2013 για την αναστολή της κρατικής επιχορήγησης της Χρυσής Αυγής προκειμένου να συμπεριλάβει και τους Σπαρτιάτες.
Σε δεύτερη φάση, οι διώξεις θα ενεργοποιήσουν το εκλογοδικείο, εκκινώντας διαδικασίες για την έκπτωση των Σπαρτιατών από το βουλευτικό αξίωμα. Σε περίπτωση που η διαδικασία αυτή ολοκληρωθεί, οι έδρες είτε θα μοιραστούν αναλογικά με βάση το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα είτε θα στηθούν εκ νέου κάλπες μόνο για τις έδρες που μένουν ορφανές. Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση ανήκει στο εκλογοδικείο, ενώ ενδιαφέρον θα έχει ο χρονισμός και συγκεκριμένα αν αυτή ληφθεί λίγο πριν τις ευρωεκλογές.