Η δημιουργία προγραμμάτων κατάρτισης για τους ανέργους στον κλάδο προσωπικού ασφαλείας (security) και οι όροι συμμετοχής των εταιρειών του κλάδου στους διαγωνισμούς του Δημοσίου ήταν τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε σήμερα ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλο, το προεδρείο της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Προσωπικού Ασφαλείας Ελλάδας (ΟΜΥΠΑΕ) και εκπροσώπους μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών security.
Πότε θα ξεκινήσουν και πόσες θέσεις θα ανοίξουν για τα προγράμματα κατάρτισης
Όπως σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι προετοιμασίες για την προκήρυξη προγραμμάτων κατάρτισης και πιστοποίησης ανέργων στον χώρο του προσωπικού ασφαλείας, σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ. Κατά τη συνάντηση τονίστηκε ότι υπάρχουν προϋποθέσεις ταχείας απορρόφησης των καταρτισθέντων, καθώς υπάρχει υψηλή ζήτηση για υπηρεσίες security.
Τα προγράμματα θα «τρέξουν» τους πρώτους μήνες του 2022, θα αφορούν περί τα 10.000 άτομα και θα χρηματοδοτηθούν από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ.
Όροι συνεργασίας
Συζητήθηκε επίσης αναλυτικά το θέμα της διασφάλισης της τήρησης δίκαιων όρων κατά τη συμμετοχή των ιδιωτικών εταιρειών παροχής υπηρεσιών ασφαλείας στους σχετικούς διαγωνισμούς των δημόσιων φορέων, ως προς το σεβασμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Συμφωνήθηκε να αναζητηθούν τρόποι που θα διασφαλίζουν στην πράξη την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και την αποτροπή της νόθευσης του ανταγωνισμού.
Στη συνάντηση συμμετείχαν –πέραν του κ. Χατζηδάκη- η Γενική Γραμματέας Εργασίας Άννα Στρατινάκη, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, το μέλος της Διοίκησης της ΓΣΕΕ Βαγγέλης Πάλλης, ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας της ΟΜΥΠΑΕ κ.κ. Δημήτρης Βασιλείου και Γιάννης Γιανναράκης και εκπρόσωποι των εταιρειών ESA Security, ICTS, BRINKS και G4S.
Πηγή: euro2day.gr