Για τις 10.000 μόνιμες και άμεσες προσλήψεις στην εκπαίδευση που ανακοινώθηκαν εχθές, μίλησε ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης στον ΣΚΑΪ.
Οι διορισμοί θα γίνουν μέσω των πινάκων του ΑΣΕΠ και αφορούν όλες τις βαθμίδες – νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια λύκεια – και οι εκπαιδευτικοί θα βρεθούν στις θέσεις τους πριν τον Σεπτέμβριο. Έμφαση ωστόσο έχει δοθεί στην ειδική αγωγή και την δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ τόνισε πως η «φιλοσοφία» της κυβέρνησης για τα επόμενα χρόνια είναι να μειώσει τον αριθμό των αναπληρωτών. «Όλες οι ειδικότητες κερδίζουν» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ταυτόχρονα, ο κ. Πιερρακάκης προχώρησε και σε έναν διαχωρισμό μεταξύ των «λειτουργικών» και των «μόνιμων αναγκών» στην εκπαίδευση. «Καθίσαμε και κάναμε την άσκηση να δούμε αν μπορούμε τα χρήματα, τα οποία δίνουμε σε πολύ μεγάλο βαθμό για αναπληρωτές καθηγητές από τον τακτικό προϋπολογισμό, γιατί κάποια πάνε και από τα ευρωπαϊκά κονδύλια, να δούμε πόσες είναι οι λειτουργικές ανάγκες και πόσες είναι πραγματικά μόνιμες ανάγκες».
Όπως είπε ο υπουργός, εκτός των άλλων, οι προσλήψεις θα καλύψουν τα κενά των συνταξιοδοτήσεων ενώ θα αξιοποιηθούν οι πόροι που δίνονται στους αναπληρωτές για να γίνουν μόνιμες προσλήψεις.
Συγκεκριμένα επεσήμανε πως «υπάρχουν και συνταξιοδοτήσεις ανθρώπων που σήμερα υπηρετούν το σύστημα. Άρα πρέπει να καλύψουμε αφενός αυτές τις συνταξιοδοτήσεις και αφετέρου να κάνουμε αξιοποίηση των πόρων που δίνουμε για αναπληρωτές για να έχουμε μόνιμους διορισμούς. Αυτό είναι κάτι που γενικά κάνει πάρα πολύ καλό γιατί υπάρχει μονιμότητα σε συγκεκριμένο σχολείο, προβλεψιμότητα, να μη χρειάζεται κάποιος να μαθαίνει ότι θα μεταβεί σε κάποιο σχολείο στην άλλη άκρη της χώρας λίγες μέρες πριν κ.α.».
Μάλιστα, άφησε να εννοηθεί και πως τα επόμενα χρόνια θα «δούμε» περεταίρω μόνιμους διορισμούς αναπληρωτών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, τονίζοντας πως «τα επόμενα χρόνια που θα συνεχίσουμε την ίδια πολιτική, αξιοποιώντας του πόρους που πήγαιναν στους αναπληρωτές, ο κόσμος θα δει ότι θα κάνουμε το ίδιο και σε άλλες βαθμίδες περισσότερο. Όλα πρέπει να γίνουν σε μια λογική συμμαζέματος της διαδικασίας που συναντάμε συνολικά στο σχολείο» συμπλήρωσε.
Δείτε τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας
Πώς κατανέμονται οι 10.000 διορισμοί εκπαιδευτικών
Οι 10.000 νέες θέσεις μόνιμων διορισμών από τους οριστικούς πίνακες του ΑΣΕΠ διαρθρώνονται ως ακολούθως:
- 4.451 θέσεις προς κάλυψη με βάση τον δημοσιονομικό κανόνα μία πρόσληψη για μία αποχώρηση (4.050 αποχωρήσεις μόνιμων εκπαιδευτικών και μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού μετά το πέρας του σχολικού έτους 2023-2024, και 401 ήδη υφιστάμενα κενά λόγω αποχωρήσεων μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού κατά το σχολικό έτος 2022-2023).
- 5.549 επιπλέον θέσεις, καθώς μετά από μελέτη των στοιχείων προκύπτει ανάγκη κάλυψης κενών. Η συνολική δαπάνη κάλυψης των νέων θέσεων, ύψους 110 εκατ. ευρώ θα καλυφθεί αποκλειστικά από εθνικούς πόρους που μέχρι τώρα διατίθενται για προσλήψεις αναπληρωτών.
Η μόνιμη κάλυψη 10.000 θέσεων συμβάλλει καθοριστικά στη δημιουργία ενός σταθερού πυρήνα στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα και αποτελεί βασική προϋπόθεση για περαιτέρω επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο μέσω στοχευμένων επιμορφώσεων. Η αναβάθμιση της παρεχόμενης δημόσιας Παιδείας απαιτεί συνεκτικό πλαίσιο και ολιστική αντιμετώπιση των αναγκών που εντοπίζονται οριζόντια σε όλες τις βαθμίδες σχολικής εκπαίδευσης.
Στην κατεύθυνση αυτή θα διενεργηθούν διορισμοί με έμφαση:
- Στην ειδική αγωγή όπου θα καλυφθούν περισσότερες από τετραπλάσιες σε σχέση με το προηγούμενο έτος θέσεις ειδικοτήτων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και οκταπλάσιες θέσεις Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες, δεδομένου ότι την προηγούμενη χρονιά οι διορισμοί αφορούσαν αποκλειστικά ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς,
- στις ειδικότητες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, αφού σε υπάρχουσες και νεοσυσταθείσες θέσεις ειδικοτήτων τοποθετούνται πενταπλάσιοι σε σχέση με πέρσι εκπαιδευτικοί, ενώ συνολικά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση οι διορισμοί θα ξεπεράσουν τους 2.800.
- στην κάλυψη αναγκών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπου θα γίνουν άνω των 5.000 προσλήψεων σε όλες τις ειδικότητες.
Ο ακριβής αριθμός των διορισμών ανά ειδικότητα θα προσδιοριστεί το αμέσως προσεχές διάστημα, πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
Πώς θα γίνουν οι διορισμοί
Προτεραιότητα θα δοθεί στους δασκάλους και τους νηπιαγωγούς, καθώς το ΥΠΑΙΘΑ έχει ήδη στα χέρια του τους οριστικούς πίνακες κατάταξης της προκήρυξης 1ΓΕ/2023. Τα αποτελέσματα εκδόθηκαν στα μέσα Ιουνίου και αφορούν εκπαιδευτικούς των κλάδων ΠΕ60, ΠΕ70 και ΠΕ73, πρωτοβάθμιας Γενικής Εκπαίδευσης και κλάδου ΠΕ79 (ειδικότητες ΠΕ79.01 και ΠΕ79.02) πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Γενικής Εκπαίδευσης, κατά κλάδο και ειδικότητα καθώς και ανά μουσική ειδίκευση, κατηγορίας ΠΕ.
Για να προχωρήσει στον διορισμό των καθηγητών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να λάβει τους οριστικούς πίνακες της 2ΓΕ/2023, οι οποίοι αφορούν εκπαιδευτικούς των κλάδων ΠΕ01, ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04, ΠΕ05, ΠΕ06, ΠΕ07, ΠΕ08, ΠΕ11, ΠΕ33, ΠΕ34, ΠΕ40, ΠΕ41, ΠΕ78, ΠΕ80, ΠΕ81, ΠΕ82, ΠΕ83, ΠΕ84, ΠΕ85, ΠΕ86, ΠΕ87, ΠΕ88, ΠΕ89, ΠΕ90 και ΠΕ91 (ηλεκτρονική). Σύμφωνα με πληροφορίες του Proson.gr, το ΑΣΕΠ θα έχει έτοιμους τους σχετικούς πίνακες μέσα στον Ιούλιο.
Πηγές του υπουργείου επισημαίνουν στο proson.gr πως στόχος είναι οι πρώτοι διορισμοί (των δασκάλων και των νηπιαγωγών) να ανακοινωθούν μέσα στον Ιούλιο. Θα ακολουθήσουν, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, και οι διορισμοί των εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και των λοιπών ειδικοτήτων που περιλαμβάνονται στη 2ΓΕ/2023. Αμέσως μετά τους διορισμούς, δηλαδή το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, πρόκειται να ανακοινωθούν και οι προσλήψεις των αναπληρωτών για τα σχολεία όλης της χώρας.