Δεύτερη «σημαντική» και «πολύ μεγαλύτερη» αύξηση στον κατώτατο μισθό αποκάλυψε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, την ώρα που ο πληθωρισμός και το «κύμα» ακρίβειας σε βασικά αγαθά και ενέργεια σαρώνει τα εισοδήματα των νοικοκυριών. Πόσο όμως θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός;
Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του σε εκπομπή του ΑΝΤ1, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Από 1η Μαΐου του 2022 θα ισχύσει η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία εκτιμώ πως θα είναι σημαντική, πολύ μεγαλύτερη από την αντίστοιχη του 2% που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου. Υπάρχει η ανάγκη να στηρίξουμε το εισόδημα των πιο αδύναμων συμπολιτών μας το συντομότερο δυνατόν».
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος προκύπτει από τη μείωση της φορολογίας, τη σημαντικότατη αύξηση των καταθέσεων, αλλά και από το γεγονός πως η κυβέρνηση δεν δίστασε να δαπανήσει πρωτοφανή για την ελληνική οικονομία ποσά χάριν της στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων εν μέσω πανδημίας. Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι η πολιτική της μείωσης των φόρων δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί επικαλούμενος το νέο ΕΝΦΙΑ, που, όπως είπε, έρχεται τους επόμενους μήνες και ο οποίος για τους περισσότερους επιφυλάσσει μειώσεις.
Στα 700 ευρώ μεικτά ο κατώτατος μισθός;
Πόσο όμως θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός;
Με βάση τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για «σημαντική» και «πολύ μεγαλύτερη» αύξηση του 2% που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου, αύξηση που έφτασε τον κατώτατο μισθό στα 663 ευρώ μεικτά, η νέα, δεύτερη, αύξηση που αναμένεται να ανακοινωθεί την 1η Μαΐου αναμένεται να «αγγίζει» τα 700 ευρώ μεικτά.
«Κύμα» ακρίβειας
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εκκίνηση της διαβούλευσης θα ξεκινήσει εντός του Ιανουαρίου.
Με την «εκτόξευση» του πληθωρισμού και το «κύμα» ακρίβειας στο σύνολο των βασικών ειδών, αλλά και την ενέργεια, όπου οι τιμές έχουν εκτιναχθεί ακόμα και 135% (φυσικό αέριο), η διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού αναμένεται να καλύψει απλώς τις απώλειες που υπέστησαν τα εισοδήματα των νοικοκυριών τους προηγούμενους μήνες.
Σε αυτό φαίνεται να στοχεύει και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, μέσω της επίσπευσης της διαδικασίας της διαπραγμάτευσης με τους φορείς.
Τι θα γίνει με τον ΦΠΑ
«Έχουμε εκκρεμότητες ως προς τη μείωση της φορολογίας, το 80% των προεκλογικών μας εξαγγελιών ως προς το συγκεκριμένο πεδίο έχει ήδη εκπληρωθεί, το υπόλοιπο θα γίνει έως τις εκλογές στο τέλος της 4ετίας», ανέφερε ακόμα ο πρωθυπουργός.
Όμως για την πιθανότητα μείωσης του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε αρνητικός τονίζοντας ότι η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να μην έχουμε φαινόμενα εκτροχιασμού του προϋπολογισμού μας.
«Οποιαδήποτε παρέμβαση θέτει σε αμφισβήτηση τους στόχους των εσόδων θα πρέπει να είμαστε βέβαιοι πως μπορούμε να την υποστηρίξουμε. Επίσης, θα πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η μείωση θα έφθανε τελικώς στους καταναλωτές. Δεν είναι στις προθέσεις μας ένα τέτοιο μέτρο», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.