Άμεσα αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία για την εφαρμογή της αύξησης του κατώτατου μισθού, που όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Απριλίου 2023. Η ημερομηνία που έχει επιλέξει η κυβέρνηση για την αύξηση του κατώτατου μισθού δεν είναι τυχαία, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η πρώτη κάλπη των εκλογών να στηθεί εντός του Απριλίου.
Η διαμόρφωση του κατώτατου μισθού είναι ένα γερό «χαρτί» στα χέρια της εκάστοτε κυβέρνησης και το οικονομικό επιτελείο θα προσπαθήσει να κάνει ότι καλύτερο μπορεί για να ανατρέψει το στραβό κλίμα που έχουν φέρει τα συνεχόμενα σκάνδαλα που συνεχώς ξεπετάγονται από τους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας. Έτσι, το αργότερο έως τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου, η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή την απαιτούμενη διάταξη που θα καθορίζει το χρονοδιάγραμμα της αύξησης.
Υπολογίζεται ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα επηρεάσει περίπου 650.000 μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα που αμείβονται με την ελάχιστη αμοιβή των 713 ευρώ. Από την αύξηση θα επηρεαστούν και όλα τα επιδόματα των ανέργων που χορηγεί η ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) και καθορίζονται βάσει του ύψους του κατώτατου μισθού.
Τα τέσσερα σενάρια
Για το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού υπάρχουν τέσσερα σενάρια που αναφέρουν πως η αύξηση θα κινηθεί από τα 751 έως και τα 800 ευρώ. Υπενθυμίζουμε ότι αυτή τη στιγμή ο κατώτατος μισθός ορίζεται στα 713 ευρώ μικτά ή 612 ευρώ καθαρά.
Τα αρχικά λοιπόν σενάρια για την αύξηση του κατώτατου μισθού ανέφεραν πως η αύξηση θα κυμανθεί από 38 έως 43 ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης ήταν ο κατώτατος μισθός να αυξηθεί κατά 38 ευρώ και να φτάσει στα 751 ευρώ μικτά.
Παράλληλα, υπάρχει ακόμα ένα σενάριο για την αύξηση του κατώτατου μισθού, υπάρχει ακόμα ένα που αναφέρει ότι μπορεί να αυξηθεί όχι 38 αλλά 43 ευρώ, φτάνοντας τελικά τα 756 ευρώ μικτά.
Αν και αυτά είναι τα επικρατέστερα σενάρια, το κυβερνητικό επιτελείο έχει στο «τραπέζι» ακόμα δύο εκδοχές που δεν αποκλείουν μία πιο «γενναία» αύξηση.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του proson.gr, τα αρμόδια υπουργεία εξετάζουν αυτή τη στιγμή το αν υπάρχει το περιθώριο να υπάρξει μία αύξηση που να κυμαίνεται από 50 έως 57 ευρώ. Εάν κάτι τέτοιο ισχύσει, τότε ο νέος κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί από τα 763 έως τα 770 ευρώ
Παράλληλα, στα πηγαδάκια της βουλής, κυκλοφορούν φήμες που αναφέρουν πως δεν αποκλείεται να δούμε κάποια «έκπληξη» και τελικά ο κατώτατος μισθός να αυξηθεί από τα 780 έως τα 800 ευρώ. Το σενάριο αυτό μέχρι στιγμής έχει την μικρότερη πιθανότητα να συμβεί, ωστόσο οι δημοσκοπήσεις των επόμενων μηνών ίσως δώσουν «χώρο» για μία γενναία αύξηση.
Στον «πάγο» οι τριετίες
Στον «πάγο» αναμένεται να παραμείνουν για ακόμη μία χρονιά οι αμοιβές όσων λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό, αλλά είχαν ήδη κατοχυρώσει προϋπηρεσία τουλάχιστον τριών ετών κατά τον Φεβρουάριο του 2012, καθώς η διατήρηση της ανεργίας σε διψήφιο ποσοστό δεν ενεργοποιεί τη σχετική διάταξη νόμου για τις τριετίες.
Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού, το ποσοστό ανεργίας δεν εκτιμάται ότι θα πέσει κατά μέσο όρο κάτω από 12,7% (από 12,6% φέτος), ενώ η σχετική διάταξη του νόμου για να «ξεπαγώσουν» οι τριετίες δεν μπορεί να εφαρμοστεί μέχρι να υποχωρήσει η ανεργία κάτω από 10%.