Χρονιά εκλογών είναι το 2023 και φυσικά ένα ισχυρό εργαλείο στα χέρια της εκάστοτε κυβέρνησης είναι ο καθορισμός του κατώτατου μισθού. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε αρχικά ανακοινώσει πως σχεδιάζει νέα αύξηση του κατώτατου μισθού την 1η Μαΐου 2023. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός κατά το Πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, ανακοίνωσε πως «την 1η Απριλίου, νωρίτερα από πέρυσι, θα αυξηθεί και πάλι ο κατώτατος μισθός».
Είναι λοιπόν σαφές πως το κλίμα λίγο πριν από τις εκλογές θα καθορίσει το ύψος του νέου κατώτατου μισθού και ίσως δώσει το έναυσμα για μία λίγο πιο «γενναία» αύξηση.
Και λέμε «γενναία» γιατί τα αρχικά σενάρια για την αύξηση του κατώτατου μισθού ανέφεραν πως η αύξηση θα κυμανθεί από 38 έως 43 ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης ήταν ο κατώτατος μισθός να αυξηθεί κατά 38 ευρώ και να φτάσει στα 751 ευρώ μικτά.
Παράλληλα, υπάρχει ακόμα ένα σενάριο για την αύξηση του κατώτατου μισθού, υπάρχει ακόμα ένα που αναφέρει ότι μπορεί να αυξηθεί όχι 38 αλλά 43 ευρώ, φτάνοντας τελικά τα 756 ευρώ μικτά.
Να σημειώσουμε ότι αυτή τη στιγμή ο κατώτατος μισθός είναι ορίζεται στα 713 ευρώ (612 ευρώ καθαρά).
Τα σενάρια για «γενναία» αύξηση
Αν και τα δύο σενάρια που προαναφέραμε είναι τα πιθανότερα, φαίνεται πως οι εκλογές έχουν βάλει σε σκέψεις την κυβέρνηση η οποία αυτή τη στιγμή δεν αποκλείει και μία πιο «γενναία» αύξηση.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με αναλυτές, τα αρμόδια υπουργεία εξετάζουν αυτή τη στιγμή το αν υπάρχει το περιθώριο να υπάρξει μία αύξηση που να κυμαίνεται από 50 έως 57 ευρώ. Εάν κάτι τέτοιο ισχύσει, τότε ο νέος κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί από τα 763 έως τα 770 ευρώ
Παράλληλα, στα πηγαδάκια της βουλής, κυκλοφορούν φήμες που αναφέρουν πως δεν αποκλείεται να δούμε κάποια «έκπληξη» και τελικά ο κατώτατος μισθός να αυξηθεί από τα 780 έως τα 800 ευρώ. Το σενάριο αυτό μέχρι στιγμής έχει την μικρότερη πιθανότητα να συμβεί, ωστόσο οι δημοσκοπήσεις των επόμενων μηνών ίσως δώσουν «χώρο» για μία γενναία αύξηση.
Να σημειώσουμε ότι η αλλαγή στον κατώτατο μισθό θα επηρεάσει τις αποδοχές περίπου 700 χιλιάδων εργαζομένων, που αυτή τη στιγμή αμείβονται με 713 ευρώ.
Για να εκκινήσει η διαδικασία η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει αμέσως, μετά τις γιορτές, στη Βουλή, νομοθετική διάταξη για το νέο χρονοδιάγραμμα της αύξησης του κατώτατου μισθού.
Στον «πάγο» οι τριετίες
Στον «πάγο» αναμένεται να παραμείνουν για ακόμη μία χρονιά οι αμοιβές όσων λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό, αλλά είχαν ήδη κατοχυρώσει προϋπηρεσία τουλάχιστον τριών ετών κατά τον Φεβρουάριο του 2012, καθώς η διατήρηση της ανεργίας σε διψήφιο ποσοστό δεν ενεργοποιεί τη σχετική διάταξη νόμου για τις τριετίες.
Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού, το ποσοστό ανεργίας δεν εκτιμάται ότι θα πέσει κατά μέσο όρο κάτω από 12,7% (από 12,6% φέτος), ενώ η σχετική διάταξη του νόμου για να «ξεπαγώσουν» οι τριετίες δεν μπορεί να εφαρμοστεί μέχρι να υποχωρήσει η ανεργία κάτω από 10%.
Κατώτατο μισθό στα 880 ευρώ ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ
Την ανάγκη αύξησης του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα στα 880 ευρώ τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, κατά την περιοδεία του στην αγορά του Κορυδαλλού λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα. Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ακόμα πως είναι απαραίτητη η αύξηση και στους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων, τουλάχιστον κατά 10%.
«Αν ήμουν πρωθυπουργός σε μια χώρα όπου το 85% θα χρειαζόταν food pass για να ζήσει, όχι δεν θα είχα μούτρα να πανηγυρίζω, αλλά ούτε να κυκλοφορώ στον δρόμο. Αυτό όμως συμβαίνει σήμερα. Πανηγυρίζουν για τα 20 ευρώ το μήνα στο σούπερ μάρκετ για το 85%, όχι για τους αδύναμους, για τη μεγάλη πλειοψηφία δηλαδή της ελληνικής κοινωνίας που περνάει τρομακτικές δυσκολίες», σχολίασε, τονίζοντας πως «ο ελληνικός λαός όμως δεν χρειάζεται ανεπαρκή φιλοδωρήματα».
«Αυτό που χρειάζεται είναι να επιστρέψει η δικαιοσύνη. Χρειάζεται δίκαιη αύξηση του μισθού και του εισοδήματος. Δίκαιη αναδιανομή του πλούτου και τέλος της αισχροκέρδειας. Αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα στα 880 ευρώ. Αύξηση και στους δημόσιους υπαλλήλους 10% τουλάχιστον, καθώς είναι για δέκα χρόνια με μισθούς που είναι καθηλωμένοι. Μείωση των οριζόντιων φόρων, του Ειδικού Φόρου κατανάλωσης και ΦΠΑ. Και δίκαιη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους με διαγραφή μέρους της ονομαστικής αξίας και 120 δόσεις», είπε χαρακτηριστικά.