Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, βρέθηκε σήμερα στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», όπου μίλησε για την αύξηση του κατώτατου μισθού των συντάξεων και την αλλαγή του εργασιακού νόμου.
Όσον αφορά την αύξηση του κατώτατου μισθού ο κ. Χατζηδάκης είπε: «Υπάρχει μία διαδικασία που θα ξεκινήσει στις αρχές Ιανουαρίου, θα κρατήσει 3 με 3,5 μήνες, και στο τέλος η κυβέρνηση μετά τη διαβούλευση με κοινωνικούς εταίρους θα ανακοινώσει το ποσό της αύξησης. Θα είναι μία σημαντική αύξηση, δεν χαρίζουμε το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας σε κανέναν. Θα σταθμίσουμε τις αντοχές των επιχειρήσεων και τις ανάγκες των εργαζομένων».
Αν και απέφυγε να απαντήσει στο ακριβές ποσό της αύξησης, δεν διαφώνησε όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για το ποσό των 751 ευρώ, το οποίο όπως του είπαν, θα δοθεί εν τέλει λίγο... πριν από τις εκλογές.
Υπενθυμίζουμε ότι αυτή τη στιγμή ο κατώτατος μισθός ορίζεται στα 713 ευρώ μικτά, δηλαδή περίπου στα 612 ευρώ καθαρά. Εάν ο μικτός μισθός ανέβει στα 751 ευρώ, δηλαδή μόλις 38 ευρώ «επάνω», τότε οι καθαρές αποδοχές θα αυξηθούν μόλις στα 644 ευρώ.
Οι αυξήσεις στις συντάξεις
«Θα δοθούν αναδρομικά γιατί πρέπει να πιστοποιηθεί από την ΕΛΣΤΑΤ το ύψος του τιμαρίθμου. Προστίθεται η αύξηση του ΑΕΠ, η αύξηση του τιμαρίθμου, διαιρείται διά δύο και βγαίνει η αύξηση. Μέσα στους πρώτους 3 μήνες θα υπάρχουν τα στοιχεία. Ο νόμος προβλέπει ότι οι αυξήσεις μετρούν από την 1η Ιανουαρίου. Όσον αφορά στην προσωπική διαφορά τα δύο τρίτα θα πάρουν αυξήσει που θα ξεπερνούν το 6%, εξαρτάται από τα μεγέθη που αναφέραμε προηγουμένως», ανέφερε αρχικά ο υπουργός.
«Οι υπόλοιποι θα «ροκανίσουν» την προσωπική τους διαφορά και θα είναι σε ευμενή θέση για τον επόμενο γύρο των αυξήσεων. Ωστόσο, πάρα πολλοί απ΄τους υπόλοιπους που έχουν προσωπική διαφορά θα κερδίσουν στην τσέπη τους από την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης. Γιατί από αυτή την εισφορά αλληλεγγύης κερδίζει 1 εκατομμύριο ασφαλισμένοι, περίπου το 40%. Πολλοί από αυτούς έχουν προσωπική διαφορά, άρα δεν θα πάρουν στην τσέπη τους την αύξηση αλλά θα έχουν ορισμένοι από αυτούς ένα σημαντικό κέρδος από την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς», συμπλήρωσε ο κ. Χατζηδάκης.
Για την αλλαγή του εργασιακού νόμου
Για την αλλαγή του εργασιακού νόμου, είπε πως, «επί πολλά χρόνια είχαμε ή μειώσεις ή παγώματα. Ξεκινήσαμε με τον νόμο Βρούτση στους εργαζόμενους συνταξιούχους που το πέναλτι της παρακράτησης περιορίστηκε από το 60% στο 30%. Συνεχίσαμε με διορθώσεις στον νόμο Κατρούγκαλου γι’ αυτούς που έχουν ασφαλιστικό βίο πάνω από 30 χρόνια και δόθηκαν αυξήσεις, που έφτασαν μέχρι και το 7%. Αλλάξαμε τον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή και ο συνταξιούχος που ανήκει σε αυτή την κλίμακα δεν έχει παρακράτηση 22% στο εισόδημά του αλλά μόνο 9%. Τώρα ερχόμαστε με την αύξηση που είπαμε προηγουμένως, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, και την 4η δόση του επανυπολογισμού του νόμου Βρούτση. Ορισμένοι μπορεί να κερδίσουν από 3 πλευρές».