Η Πρωταπριλιά είναι μια μέρα αφιερωμένη στα ψέματα. Πρόκειται για μία παιγνιώδη συνήθεια των ανθρώπων, με παγκόσμια διάσταση. Άνθρωποι, μέσα ενημέρωσης και οργανισμοί σκαρώνουν κάθε χρόνο φάρσες και αστεία προκειμένου να γιορτάσουν τη συγκεκριμένη ημέρα.
Το έθιμο έλκει την καταγωγή του από τη Δύση και οι ρίζες του ανιχνεύονται στους αρχαίους Κέλτες, οι οποίοι συνήθισαν την Πρωταπριλιά, που καλυτέρευε ο καιρός, να βγαίνουν για ψάρεμα. Τις περισσότερες φορές γύριζαν με άδεια χέρια, αλλά οι ψεύτικες ιστορίες τους για μεγάλα ψάρια έδιναν κι έπαιρναν.
Ας δούμε λοιπόν παρακάτω μερικές από τις πιο αξιομνημόνευτες πρωταπριλιάτικες φάρσες από διάφορες χώρες:
Η ευθυγράμμιση Δία-Πλούτωνα και η μείωση της βαρύτητας
Το 1976, ο Βρετανός αστρονόμος Πάτρικ Μουρ ανακοίνωσε στο ραδιόφωνο του BBC ότι στις 9:47 π.μ. μια σπάνια ευθυγράμμιση των πλανητών Δία και Πλούτωνα θα προκαλούσε προσωρινή μείωση της γήινης βαρύτητας. Προέτρεψε τους ακροατές να πηδήξουν εκείνη τη στιγμή για να νιώσουν την αίσθηση της έλλειψης βαρύτητας. Πολλοί ακροατές ανέφεραν ότι όντως ένιωσαν αυτή την αίσθηση.
Η ψηφιοποίηση του Big Ben
Το 1980, το BBC ανακοίνωσε ότι το εμβληματικό ρολόι του Big Ben στο Λονδίνο θα αντικαθιστούσε τους παραδοσιακούς δείκτες του με ψηφιακή οθόνη. Η ανακοίνωση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από το κοινό, που θεώρησε ότι αλλοιώνεται η ιστορική αξία του μνημείου.
Το Burger King για αριστερόχειρες
Το 1998, η αλυσίδα εστιατορίων Burger King διαφήμισε ένα νέο προϊόν: το «Whopper για αριστερόχειρες», με τα ίδια υλικά αλλά τοποθετημένα με τρόπο που διευκόλυνε τους αριστερόχειρες. Πολλοί πελάτες ζήτησαν το συγκεκριμένο προϊόν, ενώ άλλοι ζήτησαν την «παραδοσιακή» έκδοση.
Το τέρας του Λοχ Νες βρέθηκε νεκρό
Την Πρωταπριλιά του 1972, ανακοινώθηκε ότι το θρυλικό τέρας του Λοχ Νες βρέθηκε νεκρό. Η «είδηση» συνοδευόταν από φωτογραφίες ενός μεγάλου πλάσματος, προκαλώντας παγκόσμιο ενδιαφέρον, μέχρι που αποκαλύφθηκε ως φάρσα.
Η ανακάλυψη του νησιού Σαν Σερίφ
Το 1977, η εφημερίδα Guardian δημοσίευσε ένα επτασέλιδο αφιέρωμα σε ένα υποτιθέμενο νησιωτικό κράτος ονόματι Σαν Σερίφ, περιγράφοντας λεπτομερώς τη γεωγραφία και τον πολιτισμό του. Πολλοί αναγνώστες ενδιαφέρθηκαν να επισκεφθούν το νησί, αγνοώντας ότι τα ονόματα και οι λεπτομέρειες ήταν λογοπαίγνια τυπογραφικών όρων.
Το πλύσιμο των λιονταριών στον Πύργο του Λονδίνου
Τον 17ο αιώνα, Λονδρέζοι προσκαλούνταν να παρακολουθήσουν την ετήσια τελετή πλυσίματος των λιονταριών στον Πύργο του Λονδίνου. Πλήθη συγκεντρώνονταν, μόνο για να ανακαλύψουν ότι τέτοια τελετή δεν υπήρχε.
Η σοδειά των μακαρονιών στην Ελβετία
Το 1957, το BBC μετέδωσε ρεπορτάζ για μια εξαιρετική σοδειά σπαγγέτι στην Ελβετία, αποδίδοντάς την στην εξαφάνιση ενός επιβλαβούς εντόμου. Το ρεπορτάζ έδειχνε αγρότες να συλλέγουν μακαρόνια από δέντρα, οδηγώντας πολλούς τηλεθεατές να ρωτήσουν πώς μπορούν να καλλιεργήσουν τα δικά τους «μακαρονόδεντρα».