Breaking news

Ταξίδι στη Βρετανία: Υποχρεωτική από σήμερα η βίζα - Πόσο κοστίζει
A

Υποχρεωτική γίνεται από σήμερα, Τετάρτη 2 Απριλίου, η έκδοση της ηλεκτρονικής άδεια εισόδου (ETA) από Ευρωπαίους πολίτες που επιθυμούν να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο. Το νέο αυτό μέτρο αποτελεί μία σημαντική αλλαγή στους ταξιδιωτικούς κανόνες και έρχεται ως συνέπεια του Brexit, το οποίο ολοκληρώθηκε το 2020 και εντάσσεται στο νέο μεταναστευτικό πλαίσιο της χώρας, στο πλαίσιο ενίσχυσης της ασφάλειας των συνόρων.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, από τον Ιανουάριο του επόμενου έτους, το μέτρο θα επεκταθεί και σε άλλους υπηκόους χωρών που δεν απαιτούν βίζα, όπως οι Αμερικανοί και οι Καναδοί. Όπως δήλωσε η υπουργός Μετανάστευσης του Ηνωμένου Βασιλείου, Seema Malhotra, η ψηφιοποίηση του μεταναστευτικού συστήματος ανοίγει τον δρόμο για ένα «βρετανικό σύνορο χωρίς επαφή». Τόνισε επίσης ότι η τεχνολογία και η καινοτομία θα συμβάλουν στην ενίσχυση της ασφάλειας της χώρας.

Πόσο κοστίζει και πώς εκδίδεται

Η ETA θα είναι διαθέσιμη μέσω διαδικτυακής αίτησης και κοστίζει αρχικά 10 λίρες (περίπου 12 ευρώ). Ωστόσο, από τις 9 Απριλίου, το κόστος της θα αυξηθεί στις 16 λίρες (περίπου 19 ευρώ). Το σύστημα αυτό είναι παρόμοιο με το ESTA (Electronic System for Travel Authorization) που εφαρμόζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και θα καταστεί υποχρεωτικό για όλους τους Ευρωπαίους.

Πριν μεταβούν στη Βρετανία οι ταξιδιώτες πρέπει να συμπληρώσουν διαδικτυακά μέσω του ιστότοπου της βρετανικής κυβέρνησης ή κατεβάζοντας την εφαρμογή UK ETA μια δήλωση, στην οποία θα αναφέρουν στοιχεία της ταυτότητάς τους και θα απαντούν σε σειρά ερωτήσεων, που θα αφορούν μεταξύ άλλων ζητήματα ασφαλείας.

Η βρετανική κυβέρνηση συνιστά στους ταξιδιώτες να εκδίδουν την ΕΤΑ τουλάχιστον τρεις εργάσιμες ημέρες πριν ταξιδέψουν, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις ενδέχεται να τους ζητηθούν επιπλέον στοιχεία.

Οι έλεγχοι γίνονται ψηφιακά, συνδέοντας το ETA με το διαβατήριο, γεγονός που μειώνει τη σύγχυση και την καθυστέρηση στα σύνορα. Παράλληλα, συλλέγονται βιομετρικά και βιογραφικά δεδομένα, τα οποία συμβάλλουν στην ενίσχυση της ασφάλειας.

Η ισχύς και το transit

Η ηλεκτρονική άδεια επιτρέπει διαμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο έως έξι μήνες και έχει ισχύ δύο ετών. Θα είναι απαραίτητη για όλους τους ταξιδιώτες, ανεξαρτήτως ηλικίας, συμπεριλαμβανομένων των ανηλίκων και των βρεφών. Στη διάρκεια των δύο ετών που ισχύει ο κάτοχός της μπορεί να κάνει απεριόριστο αριθμό ταξιδιών στη Βρετανία, αλλά αν αλλάξει διαβατήριο θα πρέπει να εκδώσει νέα ΕΤΑ.

Εξάλλου ακόμη και οι ταξιδιώτες που κάνουν transit μέσω της Βρετανίας θα είναι υποχρεωμένοι να εκδίδουν την άδεια αυτή, με εξαίρεση όσους περνούν από κάποια αεροδρόμια, όπως το Χίθροου και αυτό του Μάντσεστερ, όπου δεν χρειάζεται να περάσουν από έλεγχο κατά την προσγείωση.

«Αν δεν είστε πολίτης μιας χώρας για την οποία απαιτείται βίζα, Βρετανός ή Ιρλανδός πολίτης, θέλουμε να ελέγξουμε τα στοιχεία σας πριν την αναχώρησή σας για να επιβεβαιώσουμε ότι μπορείτε να ταξιδέψετε στη Βρετανία», εξήγησε χθες Τρίτη ο Φιλ Ντάγκλας γενικός διευθυντής της βρετανικής αστυνομίας συνόρων.

Το σύστημα είχε εφαρμοστεί ήδη από τον Ιανουάριο για πάνω από 50 χώρες, όπως τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία. Από σήμερα, περίπου 30 ευρωπαϊκές χώρες είναι υποχρεωμένες να αποκτήσουν την ΕΤΑ.

Με εξαίρεση την Ιρλανδία όλοι οι πολίτες των χωρών της ΕΕ, ενήλικες και ανήλικοι, θα πρέπει να εκδίδουν την ηλεκτρονική ταξιδιωτική άδεια, με εξαίρεση όσους διαθέτουν βίζα (φοιτητική, εργασίας…).

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις