«Βουτιά» 9% σημειώνει η μετοχή της McDonald's στις ηλεκτρονικές συναλλαγές της Τρίτης, μετά από ανακοίνωση των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) ότι μια επιδημία λοίμωξης από το κολοβακτηρίδιο E. coli, που οδήγησε σε 49 κρούσματα σε δέκα πολιτείες και έναν θάνατο, κυρίως στο Κολοράντο και την Νεμπράσκα, συνδέεται με τα burger Quarter Pounder των McDonald's.
Οι ερευνητές, πάντως, σύμφωνα με το CNBC, εξακολουθούν να ερευνούν ποιο ακριβώς συστατικό ήταν μολυσμένο, οδηγώντας στην εμφάνιση του εντεροαιμορραγικού κολοβακτηριδίου, που έχει ως πιο συχνά συμπτώματα το κοιλιακό άλγος, τη διάρροια, τη ναυτία, την κόπωση και τον πυρετό.
Από τα 49 κρούσματα, οι 10 από τους οποίους χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε νοσοκομείο, ενώ ο άτυχος νεκρός ήταν ένας ηλικιωμένος στο Κολοράντο.
«Όλα τα πρόσωπα που ερωτήθηκαν είπαν πως έφαγαν σε McDonald’s προτού αρρωστήσουν, κι οι περισσότεροι από αυτούς ανέφεραν πως έφαγαν (συγκεκριμένο) χάμπουργκερ», γνωστό με την ονομασία «Quarter Pounder» στις ΗΠΑ. Αυτό το τελευταίο ενδέχεται να αποσυρθεί και να είναι «προσωρινά μη διαθέσιμο» σε κάποιες πολιτείες, πρόσθεσαν τα CDC.
Το συγκεκριμένο συστατικό που προκάλεσε τις μολύνσεις από το εντεροαιμορραγικό κολοβακτηρίδιο δεν έχει εντοπιστεί ακόμη, ωστόσο ενδέχεται να είναι είτε ο κιμάς βοδινού, ή τα κρεμμύδια. Και τα δύο υλικά αυτά αποσύρθηκαν από τα McDonald’s στις πολιτείες όπου αναφέρθηκαν μολύνσεις για να ερευνηθεί το θέμα, πάντα σύμφωνα με τη δημόσια υπηρεσία.
Τι προκαλεί το E.coli
Η McDonald’s ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι τα αρχικά ευρήματα της έρευνας συνδέουν τα κρεμμύδια με «έναν μόνο προμηθευτή που εξυπηρετεί τρία κέντρα διανομής».
Το βακτήριο E.coli προκαλεί κράμπες στο στομάχι, απότομη έναρξη υδαρούς διάρροιας, συχνά αιμορραγικής, εμετό και πυρετό, που πάντως δεν είναι πολύ υψηλός, συμπτώματα με διάρκεια τριών ως τεσσάρων ημερών. Όσοι μολύνονται συνήθως αναρρώνουν χωρίς θεραπεία, όμως ορισμένοι μπορεί να παρουσιάσουν επιπλοκές, ακόμη και να πεθάνουν.