Συναγερμός έχει σημάνει στις Γαλλικές Αρχές καθώς σε κατσικίσιο τυρί που διακινείται στην αγορά βρέθηκε το εντεροαιμορραγικό κολοβακτηρίδιο Shiga Escherichia coli (STEC).
Όσοι καταναλωτές έχουν προμηθευτεί το συγκεκριμένο τυρί με ημερομηνίες παραγωγής 08/08 09/08 10/08 13/08 και 15/08 καλούνται να μην το καταναλώσουν και να το επιστρέψουν εκεί από όπου το προμηθεύτηκαν προκειμένου να λάβουν πίσω τα χρήματα τους.
Δείτε ΕΔΩ την εντολή ανάκλησης
Τι προκαλεί το εντεροαιμορραγικό κολοβακτηρίδιο
Τα συμπτώματα της λοίμωξης από εντεροαιμορραγικό κολοβακτηρίδιο ποικίλουν ανάλογα με το άτομο που νοσεί και συνήθως περιλαμβάνουν κοιλιακές κράμπες, απότομη έναρξη υδαρούς διάρροιας (συχνά αιμορραγικής) και εμέτους. Κάποιες φορές, η διάρροια είναι μη αιμορραγική ή δεν υπάρχουν καθόλου συμπτώματα. Εάν εμφανιστεί πυρετός, συνήθως δεν είναι πολύ υψηλός (μπορεί να φτάσει μέχρι και τους 38,5°C).
Περίπου 5-10% των ατόμων που διαγιγνώσκονται με λοίμωξη από εντεροαιμορραγικό κολοβακτηρίδιο (κυρίως τα παιδιά κάτω των 5 ετών και οι ηλικιωμένοι) αναπτύσσουν μια επιπλοκή, που είναι γνωστή ως ουραιμικό αιμολυτικό σύνδρομο (hemolytic uremic syndrome, HUS). Κάποια από τα συμπτώματα που υποδεικνύουν ότι κάποιος αναπτύσσει το σύνδρομο είναι η μειωμένη ούρηση, η κόπωση και η ωχρή όψη του προσώπου. Τα άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο πρέπει να εισάγονται για νοσηλεία γιατί κινδυνεύουν να αναπτύξουν νεφρική ανεπάρκεια και άλλα σημαντικά προβλήματα. Τα περισσότερα άτομα που εμφανίζουν το σύνδρομο αναρρώνουν μέσα σε λίγες εβδομάδες, παρ’ όλα αυτά δεν αποκλείεται ο κίνδυνος για κάποιους να υποστούν μόνιμες βλάβες ή και να πεθάνουν.