Breaking news

Διατροφικές πληροφορίες σε όλες τις συσκευασίες τροφίμων και ποτών
A

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) με αφορμή το το πρώτο σχέδιο κατευθυντήριων γραμμών του ανακοίνωσε ότι τα συσκευασμένα τρόφιμα και ποτά θα πρέπει να έχουν ευανάγνωστες διατροφικές πληροφορίες στο μπροστινό μέρος των προϊόντων, έτσι ώστε να βοηθούν τους καταναλωτές να επιλέγουν πιο υγιεινά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ, η παγκόσμια κρίση της παχυσαρκίας οφείλεται στην αυξημένη κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, ζάχαρη και λιπαρά, οδηγώντας περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους να ζουν με την πάθηση και προκαλώντας περίπου οκτώ εκατομμύρια πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο λόγω ανάλογων προβλημάτων υγείας, όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις.

Ο οργανισμός του ΟΗΕ στο Reuters δήλωσε πως το σχέδιο των κυβερνήσεων είναι να εισαγάγουν πολιτικές για τον περιορισμό κρίσης της παχυσαρκίας. Μέχρι στιγμής, μόνο 43 κράτη μέλη του ΠΟΥ έχουν επισημάνει είτε υποχρεωτικά, είτε εθελοντικά στην μπροστινή πλευρά της συσκευασίας τις διατροφικές πληροφορίες. Πληροφορίες που μπορούν να επηρεάσουν την αγοραστική συμπεριφορά, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Η καθοδήγηση του ΠΟΥ προτείνει στις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν “ερμηνευτικές” ετικέτες που θα περιλαμβάνουν διατροφικές πληροφορίες και σύντομες εξηγήσεις για το τι σημαίνει αυτό σχετικά με την υγιεινή ποιότητα ενός προϊόντος. Ένα παράδειγμα είναι το NutriScore, που αναπτύχθηκε στη Γαλλία και χρησιμοποιείται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Με αυτό τα τρόφιμα κατατάσσονται από το Α (πράσινο, που περιέχει βασικά θρεπτικά συστατικά)έως το Ε (κόκκινο, που περιέχει υψηλά επίπεδα πρόσθετων αλάτων, σακχάρων, λιπών ή θερμίδων).

Έρευνα της Taillie έδειξε ότι οι προειδοποιητικές ετικέτες της Χιλής, μαζί με άλλες πολιτικές, όπως οι περιορισμοί στο μάρκετινγκ για τα παιδιά, συνέβαλλαν στο να καταναλώσουν οι Χιλιανοί 37% λιγότερη ζάχαρη, 22% λιγότερο νάτριο, 16% λιγότερα κορεσμένα λιπαρά και 23% λιγότερες συνολικές θερμίδες σε σύγκριση με την περίπτωση που δεν είχε εφαρμοστεί ο νόμος.

Ο ΠΟΥ δήλωσε ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να καθοριστεί το καλύτερο σύστημα σήμανσης. Η Διεθνής Συμμαχία Τροφίμων και Ποτών IFBA, που συμπεριλαμβάνει την The Coca Cola Company και την Mondelez International Inc, δήλωσε ότι οι συσκευασίες περιλαμβάνουν την αναγραφή των θρεπτικών συστατικών στο πίσω μέρος, καθώς και λεπτομερή αναφορά στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας τουλάχιστον για το ενεργειακό περιεχόμενο, σύμφωνα με το διεθνές σύστημα Codex Alimentarius.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις