Διεθνώς ρεζίλι γίνεται για ακόμη μία φορά ο κλάδος του τουρισμού στη χώρα μας, καθώς χτες το ρεπορτάζ της Daily Mail για την εξωφρενική αισχροκέρδεια στη Μύκονο φιγουράριζε στα πρώτα θέματα της αρχικής της σελίδας. Το ρεπορτάζ επιμελήθηκε ο ρεπόρτερ της ηλεκτρονικής εφημερίδας Νικ Κρέιβεν, ο οποίος υποδυόμενος τον τουρίστα κάθισε για φαγητό σε γνωστό εστιατόριο που έχει απασχολήσει και παλαιότερα τον τύπο για τις εξωφρενικές του τιμές.
Συγκεκριμένα, ο Νικ Κρέιβεν επισκέφτηκε το ίδιο κατάστημα το οποίο έγινε πρωτοσέλιδο τον προηγούμενο μήνα, καθώς ένα ζευγάρι Καναδών που έκανε διακοπές στη Μύκονο ισχυρίστηκε πως κλήθηκε να πληρώσει 400 ευρώ για μια μόνο μπύρα, ένα Aperol spritz και μια ντουζίνα στρείδια.
Η εμπειρία που είχε ο βρετανός δημοσιογράφος δεν ήταν διαφορετική, ενώ η κριτική του για το φαγητό και τις τιμές ήταν ισοπεδωτική.
Το χρονικό του ρεπορτάζ
Ο δημοσιογράφος επισκέφτηκε το κατάστημα παριστάνοντας πως ήταν ένας απλός τουρίστας. Όταν του προσφέρθηκε το μενού διαπίστωσε πως δεν ήταν κάποιο κατάστημα υψηλής γαστρονομίας, αλλά ένα απλό εστιατόριο, που εκτός από τα ορθογραφικά και λεκτικά λάθη στον αγγλικό κατάλογο, προσέφερε απλά πιάτα όπως «ψητά και βραστά λαχανικά».
Ωστόσο, οι τιμές τους ήταν πραγματικά «εξωφρενικές», σημειώνει ο δημοσιογράφος Νικ Κρέιβεν που πραγματοποίησε το οδοιπορικό. Τα «βραστά λαχανικά» κόστιζαν 19,80 ευρώ. Μια χωριάτικη σαλάτα κόστιζε 28,5 ευρώ και μια Ceasars 34,8 ευρώ, κι αυτές ήταν οι χαμηλότερες τιμές.
Όταν πέρασαν στα κυρίως πιάτα, κρέατα ή ψάρια, «οι τιμές εκτοξεύονταν στη στρατόφαιρα», γράφει.
Τα αρνίσια παϊδάκια, το κιλό, κόστιζαν 285 ευρώ. Και αυτά δεν ήταν τα ακριβότερα. Γυρνώντας σε σελίδα βρήκαν την μπριζόλα ribeye – που περιγραφόταν ως wagyu – στα 850 ευρώ το κιλό. Όπως σημειώνει η μπριζόλα ribeye σε ένα πολύ καλό εστιατόριο στη Βρετανία έχει περίπου 130 ευρώ το κιλό, δηλαδή εξίμιση φορές φθηνότερη.
Αν τώρα αναζητάς και μια υψηλότερη γαστρονομική εμπειρία, όπως μαύρο χαβιάρι Beluga με φύλα βρώσιμου χρυσού, τότε θα χρειαστεί να πληρώσεις 1.850 ευρώ το κιλό.
Στη σελίδα των θαλασσινών, ο αστακός συνοδευόταν από μια τιμή 295 ευρώ το κιλό, τα πόδια (όχι οι δαγκάνες) βασιλικού κάβουρα κόστιζαν 385 ευρώ το κιλό. Οι «γαρίδες Jumpο» ήταν στα 87,50 €. Για την ακρίβεια μόνο η μία γαρίδα κόστιζε τόσο. Το πιάτο περιελάβανε μια γαρίδα και λίγο μαρούλι.
Εξωφρενικά κόλπα
Στα μικρά γράμματα, «στα πάρα πολύ μικρά γράμματα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο δημοσιογράφος, στο κάτω μέρος του μενού υπήρχε και μια υποσημείωση που εκτόξευε το κόστος της παραγγελίας.
Αν και πολλές τιμές αναγράφονταν για πώληση μερίδας 100 γραμμαρίων, τελικά η ελάχιστη παραγγελία ήταν 480 γραμμάρια. Για τα καβούρια για παράδειγμα έπρεπε να πληρώσει 184 ευρώ, καθώς αν και παρουσιάζονταν στην τιμή των 38,50€ ανά 100 γραμμάρια, τελικά έπρεπε να παραγγείλει 480 γραμμάρια.
Ο δημοσιογράφος της Daily Mail τελικά πήρε δύο μπύρες «Wellingtons» (σερβίρονται σε μεγάλο ποτήρι σε σχήμα μπότας), κάποια «μικροσκοπικά» και «θλιβερά», όπως γράφει, πιάτα με θαλασσινά και γαρνιτούρα και ένα μπουκάλι μεταλλικό νερό. Για αυτά κλήθηκε να πληρώσει 267 ευρώ.
Όταν πήγε στο ταμείο να πληρώσει, ρώτησε τον υπεύθυνο γιατί ήταν τόσο υψηλή η τιμή. Αρχικά απάντησε πως όλα «αναγράφονταν στο μενού» και όταν ο δημοσιογράφος επέμεινε για τον λόγο που ήταν όλα τόσο ακριβά, απλά έβγαλε μπροστά το POS για να περάσει την κάρτα του με μια μικρή έκπτωση. Το συνολικό ποσό μειώθηκε στα 256,85 ευρώ.
Ο δημοσιογράφος απαθανάτισε τη στιγμή σε βίντεο που δείχνει την απίστευτη συμπεριφορά των υπαλλήλων, όπου ο ένας μάλιστα δεν γνωρίζει αγγλικά.
Δείτε το βίντεο
Δείτε εδώ ολόκληρο το ρεπορτάζ