Breaking news

bitcoin_oukrania
A

Φέτος τον Σεπτέμβριο το κοινοβούλιο της Ουκρανίας πέρασε τον νόμο που ρυθμίζει και νομιμοποιεί τα κρυπτονομίσματα γνωστά και ως bitcoins, σε μια φιλόδοξη εκστρατεία να περάσει σε ευρεία διάδοση την μέχρι τώρα περιορισμένη αγορά του crypto που ανθεί και επανασυστήνει, ολόκληρη την χώρα στον κόσμο. 

Ο Michael Chobanian ίδρυσε την Kuna, ένα από τα πρώτα χρηματιστήρια κρυπτονομισμάτων της Ανατολική Ευρώπης. Σύμφωνα με το όραμα του, ο 37χρονος βλέπει στην Ουκρανία μια χώρα σαν ένα άναρχο τελευταίο σύνορο, η οποία έχει την προϋπόθεση να υποστηρίξει μια τέτοια μεγαλεπήβολη επιχείρηση. Συγκεκριμένα το εν λόγω εγχείρημα της νοοτροπίας, του ότι "όλα είναι ανεκτά", ευελπιστεί να τεθεί εις πέρας με την βοήθεια των κρυπτονομισμάτων

Σύμφωνα με τον Alexander Bornyakov η μεγάλη ιδέας της χώρας είναι να προσελκύσει εταιρείες crypto, συγκεκριμένα σε ένα βίντεο διάρκειας 90 δευτερολέπτων η Ουκρανία επιχειρεί να πουλήσει την ιδέα. Η χώρα επιθυμεί να λανσαριστεί ως ο απόλυτος προορισμός για επιχειρηματίες που ψάχνουν χαμηλούς φόρους και άφθονους μηχανικούς με ικανότητες. Ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, συνάντησε τον διευθύνοντα σύμβουλο της Apple, Τιμ Κουκ. Αρκετοί οικονομολόγοι και υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εκφράζουν την βαθιά καχυποψία τους απέναντι στα κρυπτονομίσματα, απορρίπτοντάς τα ως το νόμισμα που προτιμούν όσοι κάνουν ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Ωστόσο πολλές είναι εκείνες οι χώρες όπως η Πολωνία, η Λιθουανία, η Εσθονία, η Μάλτα, το Μεξικό, η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ, οι οποίες βρίσκονται στο παιχνίδι καλλιεργώντας τον ανταγωνισμό προκειμένου να φτάσουν στην κορυφή. Ωστόσο για την Ουκρανία το θέμα δεν είναι μόνο τα φορολογικά έσοδα, αλλά και μια προσπάθεια εξομάλυνσης. Δεν είναι λίγα τα χρόνια, στα οποία η χώρα πνίγεται στα οικονομικά σκάνδαλα και τις εσωτερικές διαμάχες των ολιγαρχών με αποτέλεσμα σήμερα να είναι το δεύτερο φτωχότερο έθνος στην Ευρώπη. Οι ηγέτες της Ουκρανίας ελπίζουν σε μια μαζική επαναφορά, η οποία που θα ξαναγράψει τη μακροχρόνια αφήγηση για το χάος και την παρανομία που έχει επισκιάσει τη χώρα από την ανεξαρτησία της στο 1991.

Οι Ουκρανοί είναι ανάμεσα στους πιο ενεργούς χρήστες κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, καθώς έρχονται τέταρτοι στον Global Crypto Adoption Index που συνέταξε εταιρεία ανάλυσης δεδομένων. Περίπου 8 δισεκατομμύρια δολάρια από αυτό εισέρχονται και εξέρχονται από τη χώρα ετησίως και ο όγκος των συναλλαγών κρυπτονομισμάτων κάθε μέρα, ανέρχεται στα περίπου 150 εκατομμύρια δολάρια, υπερβαίνοντας τον όγκο των διατραπεζικών ανταλλαγών σε νόμισμα fiat, του χρήματος που δεν στηρίζεται σε κάποιο εμπόρευμα.

Από την άλλη δεν πρόκειται τόσο για τον πυρετό των κρυπτονομισμάτων όσο για την έλλειψη καλύτερων επιλογών. Οι τράπεζες στην Ουκρανία είναι τόσο σκληροπυρηνικές που η αποστολή ή η λήψη έστω και μικρών χρηματικών ποσών από άλλη χώρα απαιτεί απίστευτη γραφειοκρατία. Παράλληλα, ο πληθωρισμός περιορίζει το εθνικό νόμισμα της Ουκρανίας, η οποία δεν έχει ισχυρό χρηματιστήριο και τα ξένα είναι ουσιαστικά απρόσιτα.

Συγκεκριμένα ο Chobanian δήλωσε «Οι τράπεζες» «ήταν πολύ καλές στη δημιουργία ζήτησης για τις υπηρεσίες μου». Η Kuna αυτή τη στιγμή διαχειρίζεται περίπου 3 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα σε συναλλαγές, ένα ασήμαντο ποσό σε σύγκριση με γίγαντες όπως η Binance, αλλά αρκετό για να φέρει την εταιρεία σε μια πρόσφατη λίστα Forbes με τις πιο πολύτιμες εταιρείες της Ουκρανίας. Ενώ άξιο αναφοράς είναι πως χρειάστηκαν χρόνια για να επιτευχθεί τον εν λόγω επίπεδο δημοτικότητας της. 

Με πληροφορίες από New York Times.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις