Breaking news

vasilakopoulos
A

Για τα εμβόλια, την έξαρση της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού καθώς και τις επερχόμενες αλλαγές στις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ, μίλησε σήμερα ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Πιο συγκεκριμένα ο καθηγητής μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ είπε ότι ο ΕΟΔΥ στις καθημερινές ανακοινώσεις των κρουσμάτων θα αναφέρει πλέον και τα ποσοστά των ασθενών που έχουν εμβολιαστεί και μάλιστα με 2 ή 3 δόσεις. Οι δηλώσεις αυτές έρχονται βέβαια σε αντιπαράθεση με τις δηλώσεις του προέδρου του ΕΟΔΥ, Θεοκλή Ζαούτη, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες είχε πει πως πολύ σύντομα θα σταματήσει ο ΕΟΔΥ να ανακοινώνει τα καθημερινά κρούσματα.

Μάλιστα, ο κ. Ζαούτης είχε πει χαρακτηριστικά: «Σίγουρα θα φύγουμε από τον δείκτη μέτρησης αριθμού κρουσμάτων. Θα προχωρήσουμε να μετράμε τις νοσηλείες, τις διασωληνώσεις, τις ΜΕΘ και τους θανάτους».

Σε ανοδική πορεία η πανδημία

Αναφερόμενος στην πορεία της πανδημίας ο κ. Βασιλακόπουλους είπε ότι η επιδημία στην Ελλάδα είναι σε ανοδική πορεία, καθώς χθες είχαμε πάνω από 400 εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Ο κ. Βασιλακόπουλος είπε ακόμα πως η Όμικρον αφήνει μικρό διάστημα ανοσίας μετά τη νόσηση και γι’ αυτό έχουμε επαναμολύνσεις. Ωστόσο, τα εμβόλια προστατεύουν κατά 90% από σοβαρή νόσηση με Όμικρον 2.

Εξήγησε επίσης ότι 4-6 μήνες μετά την 3η δόση του εμβολίου κάποιος έχει τη μισή πιθανότητα να κολλήσει και να μεταδώσει. «Πραγματικά προστατευμένος είναι αυτός που έχει κάνει 3 δόσεις», σχολίασε χαρακτηριστικά

Χωρίς «επιστημονική λογική» η «απελευθέρωση» των ανεμβολίαστων

«Η κοινωνία αντέχει να μετατρέψουμε τον κορονοϊό σε ένα συνάχι», τόνισε εξηγώντας ότι αν επιτραπεί στους ανεμβολίαστους να μπουν στους κλειστούς χώρους ή σε χώρους εστίασης αυτό θα γίνει μόνο για οικονομικούς λόγους. «Επιστημονικά αυτό δεν έχει καμία λογική αυτή τη στιγμή», ανέφερε.

«Ναι» στην 4η δόση

Όσον αφορά στο εμβόλιο, ο κ. Βασιλακόπουλος είπε ότι τον Οκτώβριο θα έχουμε το επικαιροποιημένο εμβόλιο, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να επιτρέψει σε όποιον θέλει να κάνει την 4η δόση.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις