Breaking news

Αμοργός
A

Δυο σεισμικές δονήσεις άνω των 4 Ρίχτερ καταγράφτηκαν χτες το βράδυ και τα ξημερώματα στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας.

Στη 01:08 τα ξημερώματα καταγράφτηκε σεισμός μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ στις 22:55 το βράδυ της Κυριακής σημειώθηκε σεισμός 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ τα ξημερώματα
Σεισμός 4,5 Ρίχτερ τα ξημερώματα ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό

Να σημειωθεί ότι και οι δυο σεισμικές δονήσεις χαρακτηρίστηκαν «ασθενείς» από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Σύμφωνα με το Εργαστήριο Σεισμολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας (ΕΚΠΑ), κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ της 26ης Ιανουαρίου και της Παρασκευής 14ης Φεβρουαρίου καταγράφτηκαν πάνω από 16.900 σεισμοί μεγέθους άνω του ενός βαθμού στη ζώνη μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης

 

Συνεδρίασαν οι Επιτροπές: Εγρήγορση για πιθανή ηφαιστειακή δραστηριότητα

Στην πολύωρη συνεδρίαση των δύο επιτροπών που πραγματοποιήθηκε χθες, Κυριακή, για τη σεισμική δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού προέκυψε ότι η σεισμική ακολουθία παρουσιάζει σχετική ύφεση, ωστόσο υπάρχει εγρήγορση όσον αφορά την πιθανή ηφαιστειακή δραστηριότητα. Επίσης παρατηρήθηκε αυξημένη εδαφική παραμόρφωση στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης.

Μετά από συζήτηση μεταξύ των μελών των Επιτροπών και την παρουσίαση και εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων, διατυπώνονται ομόφωνα τα ακόλουθα, για τη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες:

  • Η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου μεταξύ Θήρας και Αμοργού παρουσιάζει σχετική ύφεση, με περίπου 1.300 σεισμούς από την 1η Φεβρουαρίου έως σήμερα με μέγεθος άνω του 3.0 (και με μέγιστο καταγεγραμμένο μέγεθος Μ 5.3).
  • ⁠Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και εντάσσεται στο ευρύτερο γεωδυναμικό πλαίσιο της περιοχής. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η δραστηριότητα αυτή οφείλεται σε συνδυασμό τεκτονικής και βαθύτερου μαγματισμού.
  • Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας παραμένει στα ίδια επίπεδα, ενώ παρατηρείται στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης αυξημένη εδαφική παραμόρφωση η οποία παρακολουθείται συνεχώς.
  • Τα δημόσια κτίρια, με βάση τους μέχρι τώρα ελέγχους, έχουν επιδείξει πολύ καλή συμπεριφορά στις σεισμικές φορτίσεις.

Κλειστά σχολεία σε Θήρα, Ίο, Ανάφη και Αμοργό

Οι Επιτροπές υπενθυμίζουν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα. Οι πολίτες θα πρέπει:

  • Να  αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων.
  • Να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.
  • Να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.
  • Να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους (βαριά επικρεμάμενα αντικείμενα, ψευδοροφές κλπ) και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες).-Να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα.
  • Να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.
  • Τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά μέχρι και την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2025 σε Θήρα, Ίο, Ανάφη και Αμοργό.

Οι Επιτροπές θα συνεδριάσουν εκ νέου την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2025 στις 18:00.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις