Breaking news

Σεισμός
A

Είκοσι σεισμοί έχουν συμβεί το τελευταίο 20ωρο βόρεια της Ελευσίνας με τους κατοίκους της Αττικής να ανησυχούν καθώς οι σεισμολόγοι κάνουν λόγο για «μικρή ενεργοποίηση του ρήγματος της Φυλής στις νότιες παρυφές της Πάρνηθας».

Με αναρτήσεις τους στα social media οι σεισμολόγοι Γεράσιμος Παπαδόπουλος και Άκης Τσελέντης εμφανίζονται καθησυχαστικοί, αναφέρουν ωστόσο ότι τα μικρά ρήγματα πλησίον των αστικών περιοχών έχουν αποκτήσει ξεχωριστή σημασία, ιδιαίτερα μετά τον καταστρεπτικό σεισμό της Αθήνας το 1999.

Σεισμοί στην Αττική το τελευταίο 24ωρο
Σεισμοί στην Αττική το τελευταίο 24ωρο

Στην ανάρτηση του ο κ. Τσελέντης υποστηρίζει επίσης ότι ίδιο φαινόμενο έχει επαναληφθεί αρκετές φορές στο παρελθόν χωρίς να ακολουθήσει κάποιος σημαντικός σεισμός. 

Η ανάρτηση Παπαδόπουλου

Στην ανάρτηση του στα social media ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος αναφέρει:

«Σεισμοί μικρού μεγέθους,  μικρότερου του 3, την τελευταία ώρα στην Αττική, βόρεια από τη Μαγούλα, νότια από τα Σκούρτα. Οι προκαταρκτικές λύσεις δείχνουν μάλλον μικρή ενεργοποίηση του ρήγματος της Φυλής στις νότιες παρυφές της Πάρνηθας».

Η ανάρτηση Τσελέντη

Ο Άκης Τσελέντης επίσης σε ανάρτηση του στα social media έγραψε:

«Από το μεσημέρι γίνονται κάποιοι μικροσεισμοί σε Ελευσίνα Μάνδρα

Χωρίς να μπορώ ακόμη να πω κάτι ποιο συγκεκριμένο το παρακολουθούμε πάντως να έχετε κατά νου τα γνωστά μέτρα προφύλαξης.

Το ίδιο φαινόμενο είχαμε αρκετές φορές στο παρελθόν ΧΩΡΙΣ  να έχουμε κάποιο σημαντικό σεισμό. Το ρήγμα  της Φιλής στις νότιες παρυφές της Πάρνηθας είναι η κύρια τεκτονική δομή που κοιτάμε με προσοχή αλλά τα επίκεντρα δεν φαίνεται να το έχουν ενεργοποιήσει αλλά παρουσιάζουν τα χαρακτηριστικά σμυνοσειράς που σχετίζονται με μερικά μικρά ρήγματα νοτιότερα. 

Ούτε και  η άλλη κύρια τεκτονική δομή, το ρήγμα του Ασπρόπυργου δείχνει σημάδια ενεργοποίησης.

(**) Σε πραγματικό χρόνο μπορείτε να παρακολουθείτε εδώ τους μικροσεισμούς https://bbnet2.gein.noa.gr/index/gr/1
(**) Τα μικρά ρήγματα πλησίον των αστικών περιοχών έχουν αποκτήσει ξεχωριστή σημασία, ιδιαίτερα μετά τον καταστρεπτικό σεισμό της Αθήνας το 1999, ο οποίος προήλθε από την ενεργοποίηση του άγνωστου ως τότε νεοτεκτονικού ρήγματος της Νότιας Πάρνηθας- Φυλής., και αυτό διότι, σε περίπτωση ενεργοποίησής τους ακόμη και οι μικροί σεισμοί με τους οποίους συνδέονται, γίνονται ιδιαίτερα επικίνδυνοι».

Μάλιστα σήμερα, με την επέκταση του δομημένου περιβάλλοντος πολλές φορές σε επικίνδυνα εδάφη ή πιο κοντά σε σεισμικές πηγές (ενεργά ρήγματα), τα σεισμικά προβλήματα μεγεθύνονται».

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις