Breaking news

Σεισμοί στις Κυκλάδες: Ύφεση «βλέπει» ο Καραστάθης - Έως πότε θα σείεται η γη
A

Σταδιακή ύφεση της σεισμικής δραστηριότητας παρατηρείται στις Κυκλάδες, σύμφωνα με τον Διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Βασίλη Καραστάθη. Σημειώνεται πως τις τελευταίες ώρες καταγράφονται ασθενείς σεισμικές δονήσεις στην ευρύτερη περιοχή ανοιχτά της Σαντορίνης. 

Από τις 5:30 έως και τις 8:30 έχουν καταγραφεί 9 δονήσεις με ανώτερο μέγεθος τα 3,5 Ρίχτερ. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Καραστάθης ανέφερε ότι αν και οι σεισμοί συνεχίζονται, η σεισμικότητα εμφανίζει ύφεση, γεγονός που αποτελεί θετικό σημάδι.

Η συχνότητα των σεισμών φαίνεται να μειώνεται, και εφόσον μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας η σεισμικότητα παραμείνει χαμηλή, θα υπάρχουν περισσότερες ενδείξεις για αποκλιμάκωση του φαινομένου. Σημαντικό στοιχείο είναι πως δεν παρατηρείται μετακίνηση των επικέντρων προς νέες ζώνες, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει ανησυχία.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη Σαντορίνη, όπου οι σεισμοί είχαν μικρότερη ένταση σε σύγκριση με άλλες περιοχές και ήταν λιγότερο αισθητοί. Ο κ. Καραστάθης τόνισε πως, αν συνεχιστεί αυτή η εικόνα, οι ειδικοί θα μπορούν να μιλήσουν με μεγαλύτερη αισιοδοξία για την εξέλιξη του φαινομένου.

Πάνω από 16.500 σεισμοί σε 20 ημέρες - Μέχρι το Πάσχα οι δονήσεις

Πάνω από 16.500 σεισμοί έχουν σημειωθεί στις Κυκλάδες από τις 26 Ιανουαρίου έως τις 11 Φεβρουαρίου σύμφωνα με το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι το φαινόμενο θα συνεχιστεί και ζητούν από του κατοίκους να οπλιστούν με υπομονή.

«Θα έχουμε σεισμική δραστηριότητα τουλάχιστον μέχρι το Πάσχα», είπε χαρακτηριστικά ο ομότιμος καθηγητής Τεκτονικής Δυναμικής και Γεωλογίας του ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παπανικολάου.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι οι ηφαιστειακοί σεισμοί έχουν σταματήσει εδώ και έναν μήνα, χαρακτηρίζοντας ως «περιττές» ορισμένες τοποθετήσεις, όπως αυτές του κ. Γκανά το βράδυ της Τετάρτης.

Ο κ. Παπανικολάου εξήγησε ότι η ανύψωση της Καλντέρας κατά 4 εκατοστά είναι η ίδια που παρατηρήθηκε από το καλοκαίρι μέχρι πριν από έναν μήνα. Τόνισε ότι αυτό το φαινόμενο έχει τελειώσει και δεν πρέπει να συγχέεται με τις τρέχουσες σεισμικές δραστηριότητες. Επίσης, ανέφερε ότι η κατάσταση δεν είναι συγκρίσιμη με το 2011, όταν η ανύψωση της Καλντέρας ήταν πολύ μεγαλύτερη.

Ο κ. Παπανικολάου ανέφερε ότι ένα σημαντικό στοιχείο που πρέπει να παρακολουθηθεί είναι το ρήγμα της Ανύδρου. Εάν αυτό το ρήγμα σπάσει, θα μπορούσε να προκαλέσει σεισμό μέχρι 6 Ρίχτερ. Ωστόσο, εξέφρασε την άποψη ότι είναι απίθανο να φτάσει τους 6,5 Ρίχτερ.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Ανάφη

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκε σήμερα, Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου, και ο Δήμος Ανάφης, λόγω των αλλεπάλληλων σεισμικών δονήσεων που εκδηλώνονται στις Κυκλάδες.

Ειδικότερα, κηρύχθηκε για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τη σεισμική δραστηριότητα που εκδηλώνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην περιοχή, κατόπιν απόφασης του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου. Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύσει έως και τις 13 Μαρτίου 2025.

Υπενθυμίζεται, ότι την Τετάρτη κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος Αμοργού, λόγω των συνεχιζόμενων σεισμικών δονήσεων.

Πιο συγκεκριμένα, σε σχετική απόφαση που υπέγραψε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, κ. Βασίλης Παπαγεωργίου, για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τη σεισμική δραστηριότητα, η εν λόγω κήρυξη θα ισχύσει έως και 11 Μαρτίου.

Σημειώνεται ότι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας έχει ήδη κηρυχθεί και ο Δήμος Σαντορίνης.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις