Breaking news

Παπανικολάου για σεισμούς: «Θα συνεχιστούν μέχρι το Πάσχα»
A

Έως το Πάσχα εκτίμησε πως θα συνεχιστούν σεισμοί στη Σαντορίνη, ο καθηγητής Τεκτονικής Δυναμικής και Γεωλογίας, Δημήτρης Παπανικολάου. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι οι ηφαιστειακοί σεισμοί έχουν σταματήσει εδώ και έναν μήνα, χαρακτηρίζοντας ως «περιττές» ορισμένες τοποθετήσεις, όπως αυτές του κ. Γκανά το βράδυ της Τετάρτης.

Ο κ. Παπανικολάου εξήγησε ότι η ανύψωση της Καλντέρας κατά 4 εκατοστά είναι η ίδια που παρατηρήθηκε από το καλοκαίρι μέχρι πριν από έναν μήνα. Τόνισε ότι αυτό το φαινόμενο έχει τελειώσει και δεν πρέπει να συγχέεται με τις τρέχουσες σεισμικές δραστηριότητες. Επίσης, ανέφερε ότι η κατάσταση δεν είναι συγκρίσιμη με το 2011, όταν η ανύψωση της Καλντέρας ήταν πολύ μεγαλύτερη.

Ο πρώην πρόεδρος του ΟΑΣΠ (Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας) ανέλυσε ότι η σεισμική δραστηριότητα οφείλεται στη διείσδυση γρανιτικού μάγματος στο υπέδαφος. Η μάζα αυτή έχει μήκος τουλάχιστον 15 χιλιόμετρα και ασκεί πιέσεις, προκαλώντας σεισμούς. Προέβλεψε ότι οι σεισμοί 5,1 έως 5,3 Ρίχτερ θα συνεχιστούν, ενώ τόνισε ότι η δραστηριότητα θα διαρκέσει τουλάχιστον έως το Πάσχα.

Ο κ. Παπανικολάου ανέφερε ότι ένα σημαντικό στοιχείο που πρέπει να παρακολουθηθεί είναι το ρήγμα της Ανύδρου. Εάν αυτό το ρήγμα σπάσει, θα μπορούσε να προκαλέσει σεισμό μέχρι 6 Ρίχτερ. Ωστόσο, εξέφρασε την άποψη ότι είναι απίθανο να φτάσει τους 6,5 Ρίχτερ.

Στη Σαντορίνη από σήμερα το ωκεανογραφικό «Αιγαίο»

Στην περιοχή Σαντορίνης – Αμοργού βρίσκεται από σήμερα και το ωκεανογραφικό πλοίο «ΑΙΓΑΙΟ» του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) με πολυμελή ερευνητική ομάδα και κατάλληλο σύγχρονο επιστημονικό εξοπλισμό.

Αντικείμενο θα είναι η συλλογή πρόσθετων γεωλογικών, γεωφυσικών, γεωχημικών και ωκεανογραφικών δεδομένων με σκοπό τη συμβολή στην πληρέστερη κατανόηση της σεισμικής δραστηριότητας που εξελίσσεται στη περιοχή.

Οι έρευνες του Ω/Κ ΑΙΓΑΙΟ στην περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού θα περιλαμβάνουν:

  • Λεπτομερή βυθομετρική και μορφολογική αποτύπωση του πυθμένα με στόχο τον εντοπισμό φαινομένων ή δομών που σχετίζονται με τη δραστηριότητα των υποθαλάσσιων ρηγμάτων, την πιθανή εκδήλωση υποθαλάσσιων κατολισθήσεων και την εκτίμηση της επικινδυνότητας των υποθαλάσσιων πρανών σε κατολισθήσεις.
  • Καταγραφή υψηλής ανάλυσης σεισμικών τομών του υποστρώματος του πυθμένα με στόχο την λεπτομερή αποτύπωση του ανώτερου τμήματος των ρηγμάτων που πιθανόν έχουν δραστηριοποιηθεί κατά την τρέχουσα σεισμική διέγερση καθώς και των πιθανών κατολισθητικών φαινομένων.
  • Καταγραφή πρόσθετων σεισμικών τομών μεγάλης διείσδυσης (multichannel reflection seismics) με στόχο την συλλογή περισσότερων δεδομένων για την γεωμετρία των ρηγμάτων σε μεγαλύτερα βάθη (>1-2 χλμ.) κάτω από τον πυθμένα.
  • Μετρήσεις ωκεανογραφικών παραμέτρων (θερμοκρασία, θολερότητα, αλατότητα) και των συγκεντρώσεων ραδιενεργών στοιχείων (π.χ ραδόνιο) στη στήλη του νερού και κοντά στον πυθμένα, με στόχο τον εντοπισμό πιθανής αυξημένης έκλυσης ρευστών (αερίων) από τα υποθαλάσσια ρήγματα της περιοχής.
Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις