Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκε σήμερα, Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου, και ο Δήμος Ανάφης, λόγω των αλλεπάλληλων σεισμικών δονήσεων που εκδηλώνονται στις Κυκλάδες.
Ειδικότερα, κηρύχθηκε για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τη σεισμική δραστηριότητα που εκδηλώνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην περιοχή, κατόπιν απόφασης του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου.
Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύσει έως και τις 13 Μαρτίου 2025.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο, ο γγ Πολιτικής Προστασίας, Β. Παπαγεωργίου αποφάσισε:
«Την κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ανάφης της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τη σεισμική δραστηριότητα που εκδηλώνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην παραπάνω περιοχή».
Παράλληλα τονίζεται ότι η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία έκδοσης της παρούσας απόφασης και για έναν μήνα, δηλαδή έως και 13 Μαρτίου 2025. «Μετά το πέρας του καθορισθέντος χρόνου, θα γίνει, δίχως νέο έγγραφο, άρση της παραπάνω κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Αμοργός και η Σαντορίνη
Υπενθυμίζεται, ότι χθες κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος Αμοργού, λόγω των συνεχιζόμενων σεισμικών δονήσεων.
Πιο συγκεκριμένα, σε σχετική απόφαση που υπέγραψε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, κ. Βασίλης Παπαγεωργίου, για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τη σεισμική δραστηριότητα, η εν λόγω κήρυξη θα ισχύσει έως και 11 Μαρτίου.
Σημειώνεται ότι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας έχει ήδη κηρυχθεί και ο Δήμος Σαντορίνης.
Πάνω από οι 15.300 σεισμοί στις Κυκλάδες
Σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων του εργαστηρίου (χωρίς χρήση μεθόδων μηχανικής μάθησης), κατά την 11η Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί πάνω από 100 σεισμοί, εκ των οποίων 16 με μεγέθη 4.0, 4 και 4,5 Ρίχτερ, ενώ ο μεγαλύτερος σεισμός σημειώθηκε στις 09:17:20 τοπική ώρα και είχε μέγεθος 4.8.
Σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ, από την έναρξη της σεισμικής δραστηριότητας στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 10 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ έχει ανιχνεύσει και εντοπίσει συνολικά, με αυστηρά κριτήρια για τη διασφάλιση της ποιότητας των αποτελεσμάτων, περισσότερους από 15.300 σεισμούς με μεθόδους μηχανικής μάθησης, εκ των οποίων άνω των 13.200 με μεγέθη 1.0 Ρίχτερ.
Στις 10 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 1.200 σεισμοί, με 240 να έχουν μέγεθος 2,5, 13 σεισμούς με 4,0, και 4 σεισμούς με 4,5 Ρίχτερ, με τον μεγαλύτερο σεισμό να έχει μέγεθος 5,2.