Breaking news

Σαντορινη
A

Βοηθούν οι σεισμολόγοι τον κόσμο να καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει με τη συνεχόμενη σεισμική δραστηριότητα ανάμεσα στην Αμοργό και στη Σαντορίνη; Η απάντηση είναι δυστυχώς «όχι» καθώς βγαίνουν ανεξέλεγκτα στα τηλεοπτικά πάνελ και κάνουν δηλώσεις σύμφωνα με το τι πιστεύει ο καθένας. Το αποτέλεσμα είναι ο κόσμος να μπερδεύεται και να αγχώνεται ακόμη περισσότερο καθώς η συμπεριφορά αυτή δεν δείχνει μία σοβαρή και επιστημονική αντιμετώπιση του φαινομένου που «ταρακουνάει» τις Κυκλάδες.

Το Proson.gr συνέλεξε τις σημερινές δηλώσεις έξι σεισμολόγων που φυσικά διαφωνούν και επιμένουν στις απόψεις τους.

«Θα εκραγεί το ηφαίστειο; Θα γίνει ισχυρός σεισμός; Θα προκληθεί τσουνάμι;»

Δείτε τις απαντήσεις που έδωσαν οι Άκης Τσελέντης, Δημήτρης Παπανικολάου, Κώστας Συνολάκης, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, Σταύρος Τάσσος και Κώστας Παπαζάχος και βγάλτε τα συμπεράσματα σας! 

Τσελέντης: Το μάγμα του ηφαιστείου ενεργοποιεί τα ρήγματα

Νέα ανάρτηση για την σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες, με αιχμές νέες κατά της πολιτικής ηγεσίας, δημοσίευσε σήμερα το πρωί ο Άκης Τσελέντης. Ο σεισμολόγος αναφέρει ότι «καθώς το μάγμα του ηφαιστείου ανέρχεται πιέζει τα ανώτερα γεωλογικά στρώματα και ενεργοποιεί τα πολλά μικρά ρήγματα».

Στο ερώτημα αν μπορεί να υπάρξει σεισμός της τάξης των 6 Ρίχτερ ο κ. Τσελέντης απαντά «Ναι» ενώ τονίζει ότι το χειρότερο σενάριο είναι να ενεργοποιηθεί το μεγάλο ρήγμα της Αμοργού, πράγμα το οποίο δεν φαίνεται από τους μέχρι τώρα υπολογισμούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός της ανάλυσης τους για την σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες ο Άκης Τσελέντης άφησε νέες αιχμές για την πολιτική ηγεσία και τη διαχείριση του γεωλογικού φαινομένου από την κυβέρνηση και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Μετά την παραίτηση του από την Εθνική Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου, ο σεισμολόγος χαρακτηριστικά έγραψε, «έχω εγκαταστήσει στη ζωή μου χιλιάδες γεωφυσικά όργανα και σεισμογράφους... Με είδατε ποτέ να φωνάζω τα κανάλια όταν τα τοποθετούσα. Προς τι βοηθά αυτό; Μήπως για να δείξουν ότι η καλή μας πολιτική ηγεσία ενδιαφέρεται για τον Σαντορινιό και γεμίζει το νησί όργανα;».

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη την ανάρτηση Τσελέντη

Συμφωνεί με την άνοδο μάγματος ο Παπανικολάου

«Μάλλον θα περάσουμε και το Πάσχα με αυτή τη δραστηριότητα που ζούμε τώρα, με αυξομειώσεις», ανέφερε ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παπανικολάου μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 για τους συνεχείς σεισμούς στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης.

«Νομίζουμε πως ξέρουμε πλέον το αίτιο αυτής της σεισμικής ακολουθίας. Δεν είναι μια απλή τεκτονική διέγερση, εδώ έχουμε ένα αίτιο από κάτω, που είναι η άνοδος μάγματος σε μεγάλο βάθος 5 χλμ., το οποίο ασκεί ειδικές τάσεις, και ό,τι ρήγμα υπάρχει πάνω από αυτόν τον ανώτερο φλοιό σπάει ανάλογα με την αντοχή του.

Προς το παρόν σπάνε τα μικρά και τα μέτρια ρήγματα. Αν συνεχίσει αυτό, μπορεί και να ενεργοποιήσει το μεγαλύτερο ρήγμα που έχουμε στην περιοχή, που είναι το ρήγμα της Ανύδρου, το οποίο βέβαια δεν είναι κάτι φοβερά καταστροφικό, μιλάμε για ένα μέγεθος 6.

Αυτό, αν γίνει, είναι σαφές ότι μετά θα έχουμε πολύ πιο γρήγορη αποκλιμάκωση της όλης κατάστασης, εάν δεν ενεργοποιηθεί αυτό, είναι βέβαιο ότι πάμε για μερικούς μήνες.

«Το βέβαιό είναι ότι ο σεισμός θα έρθει από ανατολικά από συγκεκριμένο χώρο και θα χτυπήσει κυρίως το βόρειο κομμάτι της Σαντορίνης, δηλαδή θα χτυπήσει στο ύψος της Οίας. Θα κάνει αρκετές ζημιές, αλλά επειδή είναι 20 χλμ. μακριά και σε βάθος θα υπάρχει μια σημαντική απόσβεση και θα δημιουργηθεί ό,τι δημιουργηθεί σε μια διαχειρίσιμη κατάσταση από άποψη καταστροφών. Δεν περιμένουμε καταρρεύσεις στα σπίτια», επισήμανε.

«Δεν συμφωνώ καθόλου με αυτό που λέει ο κ. Συνολάκης (σ.σ. για έκρηξη ηφαιστείου), ο οποίος βέβαια είχε ασχοληθεί με τσουνάμι, βασικά γιατί είναι μηχανικός και έχει κάνει πολύ γνωστές εργασίες στην ανάλυση των τσουνάμι», είπε

«Αυτό για να γίνει ηφαιστειακή δράση, πρέπει να σπάσει 5 χιλιόμετρα πετρωμάτων, δηλαδή όλο τον ανώτερο φλοιό και να βγει στην επιφάνεια. Ε αυτό δεν γίνεται έτσι ξαφνικά. Φανταστείτε έχουμε μάγμα και στα 2,8 χιλιόμετρα κάτω από τη Σαντορίνη και σε άλλα τρία χιλιόμετρα κάτω από το Κολούμπο. «Άλλο το μάγμα στο βάθος και άλλο το μάγμα στην επιφάνεια που είναι το ηφαίστειο», τόνισε.

Συνολάκης: Πιθανή μια ηφαιστειακή έκρηξη, άγνωστο σε ποιο ηφαίστειο

Ο καθηγητής της Ακαδημίας Αθηνών, Κώστας Συνολάκης, μίλησε στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Καλημέρα Ελλάδα» κι αναφερόμενος στη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή των Κυκλάδων, είπε ότι «θα δούμε που θα οδηγήσει η σεισμική δραστηριότητα κι αν θα έχουμε μια ισχυρότερη δόνηση».

Επικεντρώνοντας στο ενδεχόμενο μιας ηφαιστειακής έκρηξης, ανέφερε ότι, «από το καλοκαίρι έχει ξεκινήσει μια παραμόρφωση στο έδαφος στην περιοχή της Καλντέρας. Επίσης στο Κολόμπο, έχουμε αέρια που αναδύονται από τον βυθό. Αυτά σε συνδυασμό με τις σεισμικές δονήσεις και την μετακίνηση ηφαιστειακών υγρών προς την επιφάνεια, καθιστούν πιθανή μια ηφαιστειακή έκρηξη, όχι όμως μεγάλης ισχύος».

Ο κ. Συνολάκης παρατήρησε ότι στην Καλντέρα υπάρχουν 4 μετρητές που συλλέγουν δεδομένα, αλλά δυστυχώς η επιστημονική κοινότητα δεν έχει πρόσβαση σε αυτά.

Στη συνέχεια ανέφερε πως δεν μπορεί με τα μέχρι τώρα δεδομένα να προσδιοριστεί σε πιο από τα ηφαίστεια της περιοχής θα γίνει η έκρηξη αν γίνει και ότι σε περίπτωση που συμβεί είναι το πιθανότερο να ενεργοποιήσει ρήγματα και να προκαλέσει νέους σεισμούς.

Παπαδόπουλος: Γιατί δεν θέλουμε σεισμό 6 Ρίχτερ

«Στις μέχρι στιγμής επίσημες ανακοινώσεις των επιτροπών σεισμικού και ηφαιστειακού κινδύνου πουθενά δεν αναφέρεται άνω οροφή των 6 Ρίχτερ. Ένας πολύ μεγαλύτερος σεισμός δεν θα βοηθούσε. Αν υποτεθεί ότι έχουμε μεγαλύτερο σεισμό ενδεχομένως να αποφορτίσει την κατάσταση αλλά μπορεί να είναι και βλαβερός» είπε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος μιλώντας το πρωί στο Action24.

«Δεν μπορώ να μπω στη λογική ότι θα εκτονώσει. Τότε μπαίνουν άλλα ζητήματα. Ο σεισμός με μέγεθος 6 τότε αποκτά δυνατότητες διέγερσης και άλλων ρηγμάτων. Αυτό το λαμβάνουν υπόψη;» πρόσθεσε.

Κατά τον ίδιο «μετά τις 5 Φεβρουαρίου και παρά τον 5,3 υπάρχει μια σταθερότητα. Το μέσο μέγεθος των σεισμών έχει αρχίσει να μειώνεται όπως και το πλήθος. Δεν έχει τα επιθετικά χαρακτηριστικά που είχε πριν τις 5 Φεβρουαρίου».

Τάσσος: Ελάχιστες πιθανότητες για ηφαιστειακή έκρηξη

Ο σεισμολόγος, Σταύρος Τάσσος, μίλησε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 και ανέφερε: «Μιλάμε για μια σμηνοσειρά, δηλαδή για πολλούς σεισμούς με παρόμοια μεγέθη. Αυτή δραστηριότητα, θα συνεχιστεί για πολλές εβδομάδες, έως και μήνες».

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο να έχουμε έναν μεγαλύτερο σεισμό γύρω στα 6 ρίχτερ, απάντησε ότι «υπάρχει αυτή η πιθανότητα, αλλά δεν είναι μεγάλη».

«Οι σμηνοσεισμοί, έχουν σχέση με ηφαιστειογενείς περιοχές, αλλά λειτουργούν παράλληλα. Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν ενδείξεις για επικείμενη έκρηξη ηφαιστείου και το ενδεχόμενο αυτό συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες», υπογράμμισε στη συνέχεια.

Παπαζάχος: Το κεφάλι μας δεν θα ησυχάσει τόσο εύκολα

Ο καθηγητής σεισμολογίας και εκπρόσωπος επιτροπών σεισμικού και ηφαιστειακού κινδύνου Κώστας Παπαζάχος, ο οποίος σήμερα έχει εμφανιστεί σε πέντε τηλεοπτικές εκπομπές, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε: «Τις τελευταίες ημέρες υπήρξε μια μικρή μετακίνηση της σεισμικότητας προς την Αμοργό. Οι μετακινήσεις αυτές είναι συχνές και τις έχουμε δει και σε άλλες περιπτώσεις».

«Το πρώτο πόρισμα είναι πως η κατάσταση είναι σταθερή. Ενώ στην αρχή είχαμε μια μικρή ύφεση στα 3άρια, τώρα ξαναέχουμε τον ίδιο περίπου ρυθμό. Παραμένει ωστόσο μια από τις πιο δύσκολες ακολουθίες που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια στον ελληνικό χώρο», σημείωσε. 

«Το κεφάλι μας δεν θα ησυχάσει τόσο εύκολα γιατί δυστυχώς η διάρκεια αυτών των ακολουθιών ακόμα και στην απλή περίπτωση της σμηνοσειράς είναι εβδομάδες και σε κάποιες περιπτώσεις και μήνες. Δεν υπάρχει κανένα μαγικό κουμπί να κλείσουμε την φύση και να ησυχάσουμε αύριο, μεθαύριο. Θα πρέπει να κινηθούμε με βάση την υπόθεση ότι μπορεί για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα να συνεχίσουμε να έχουμε μια ανάλογη κατάσταση. Αυτό δεν μπορεί να γίνεται για παράδειγμα 7 χρόνια».

Στη συνέχεια τόνισε πως κανείς δεν είπε στους κατοίκους να φύγουν αλλά δεν μπορεί να τους πει ο ίδιος και να γυρίσουν «γιατί το ψυχολογικό θέμα είναι τελείως υποκειμενικό». Πάντως επισήμανε πως «είναι όσο ασφαλείς ήταν και πριν ξεκινήσει η ακολουθία».

Αναφορικά με τα σενάρια, ο κ. Παπαζάχος συνέχισε λέγοντας πως έχουν γίνει εκτιμήσεις για το τι θα μπορούσε να προκαλέσει ένας σεισμός 6,5 Ρίχτερ «και οι ζημιές είναι περιορισμένες. Ειδικά στα σύγχρονα κτίρια».  

Για το εάν θα παραταθούν και άλλο τα μέτρα είπε θα γίνει συνεδρίαση το Σάββατο, ενώ επισήμανε «λόγοι για να μπει κάποιος στα σχολεία της Σαντορίνης λόγω ακαταλληλότητας, δεν υπάρχουν».

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις