Διπλή σεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, στην περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.
Ο πρώτος σεισμός έγινε αισθητός στις 01:02, με το επίκεντρο να βρίσκεται 23 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αμοργού και με εστιακό βάθος 11,4 χιλιόμετρα.
![Κυκλάδες: Πάνω από οι 15.300 σεισμοί - Νέες δονήσεις 4,2 Ρίχτερ το βράδυ](/sites/default/files/styles/embedded/public/2025-02/seismos-amorgos-3.png.webp?itok=O9fEw8Fv)
Ένα λεπτό αργότερα, σύμφωνα με την Αναθεωρημένη Λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, σημειώθηκε μια δεύτερη δόνηση με το ίδιο επίκεντρο και εστιακό βάθος 12,8 χιλιόμετρα.
![Κυκλάδες: Πάνω από οι 15.300 σεισμοί - Νέες δονήσεις 4,2 Ρίχτερ το βράδυ](/sites/default/files/styles/embedded/public/2025-02/seismos_1.png.webp?itok=GO5K5ZWh)
Πάνω από οι 15.300 σεισμοί στις Κυκλάδες
Σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων του εργαστηρίου (χωρίς χρήση μεθόδων μηχανικής μάθησης), κατά την 11η Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί πάνω από 100 σεισμοί, εκ των οποίων 16 με μεγέθη 4.0, 4 και 4,5 Ρίχτερ, ενώ ο μεγαλύτερος σεισμός σημειώθηκε στις 09:17:20 τοπική ώρα και είχε μέγεθος 4.8.
Σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ, από την έναρξη της σεισμικής δραστηριότητας στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 10 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ έχει ανιχνεύσει και εντοπίσει συνολικά, με αυστηρά κριτήρια για τη διασφάλιση της ποιότητας των αποτελεσμάτων, περισσότερους από 15.300 σεισμούς με μεθόδους μηχανικής μάθησης, εκ των οποίων άνω των 13.200 με μεγέθη 1.0 Ρίχτερ.
Στις 10 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 1.200 σεισμοί, με 240 να έχουν μέγεθος 2,5, 13 σεισμούς με 4,0, και 4 σεισμούς με 4,5 Ρίχτερ, με τον μεγαλύτερο σεισμό να έχει μέγεθος 5,2.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Αμοργός
Υπενθυμίζεται πως σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκε χθες, Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου ο Δήμος της Αμοργού, κατόπιν απόφασης του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τη σεισμική δραστηριότητα που εκδηλώνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.
Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύσει έως και τις 11 Μαρτίου.
Σημειώνεται ότι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας έχει ήδη κηρυχθεί και ο Δήμος Σαντορίνης.
Κλειστά τα σχολεία
Σημειώνεται ότι μέχρι την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου θα είναι κλειστά τα σχολεία σε ορισμένα νησιά των Κυκλάδων, λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.
Ειδικότερα, κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία σε Σαντορίνη, Ίο, Ανάφη και Αμοργό, όπως αποφάσισαν κατά τη συνεδρίαση της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια, του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και εκπροσώπων της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.
Παράλληλα, ο Δήμαρχος Πάρου, κ. Κωνσταντίνος Μπιζάς πήρε την απόφαση να ανασταλεί η λειτουργία όλων των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών, από αύριο, Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου έως και τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου του 2025, για προληπτικούς λόγους.
Παράλληλα, αποφασίστηκε να παραμείνουν κλειστά όλα τα δημοτικά κτήρια, όπως αυτά που στεγάζουν φορείς, συλλόγους ή παραχωρούνται για εκδηλώσεις, ενώ λουκέτο βάζει και ο Δήμος Πάρου μέχρι την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου που οι υπηρεσίες του θα λειτουργούν με τηλεργασία.