Μέχρι τα τέλη του 2026 ή το αργότερο, στις αρχές του 2027, αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος Δυτικής Αττικής. Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο, το οποίο θα συνδέσει τις παραθαλάσσιες περιοχές από την Ελευσίνα έως τα Μέγαρα με την Αθήνα, το Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και το ευρύτερο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας.
Η νέα γραμμή θα περιλαμβάνει οκτώ σταθμούς: ΕΛΠΕ Ασπροπύργου, Ασπρόπυργος, Βαμβακιά, Ελευσίνα, ΕΛΠΕ Ελευσίνας, Λουτρόπυργος, Νέα Πέραμος και Σταθμός Μεγάρων. Με αυτόν τον τρόπο θα προσφέρει νέες, αναβαθμισμένες δυνατότητες μετακίνησης στους κατοίκους και τους εργαζόμενους της ευρύτερης περιοχής.
Στρατηγικής σημασίας υποδομή
Το έργο περιλαμβάνει την αναβάθμιση και επέκταση του υπάρχοντος σιδηροδρομικού διαδρόμου Άνω Λιοσίων – Νέου Σταθμού Μεγάρων – Παλαιού Σταθμού Μεγάρων. Ανάδοχος είναι η εταιρεία ΜΕΤΚΑ του Ομίλου Metlen, ενώ η χρηματοδότηση προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF). Η υλοποίησή του θεωρείται κομβική για τη διασύνδεση της Δυτικής Αττικής με την Αθήνα, τον Πειραιά, το αεροδρόμιο και το εθνικό δίκτυο.
Η βασική χάραξη προβλέπει τη δημιουργία μονής γραμμής μήκους 36 χιλιομέτρων εντός του διαδρόμου της παλαιάς γραμμής προς Πελοπόννησο, με πλήρη ανακατασκευή της επιδομής σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα διαλειτουργικότητας.
Εκσυγχρονισμός με σύγχρονες τεχνολογίες
Η νέα σιδηροδρομική γραμμή θα περιλαμβάνει:
- Σύστημα εναέριας ηλεκτροδότησης 25kV
- Σύγχρονο σύστημα σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης με ETCS L1
- Ανάπτυξη τηλεπικοινωνιακών υποδομών
- Ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις στους σταθμούς
- Διασύνδεση με τη Σιδηροδρομική Γραμμή Υψηλών Ταχυτήτων (ΣΓΥΤ) στον σταθμό Άνω Λιοσίων
Ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει και την κατασκευή σύνδεσης με τον παλαιό σταθμό Μεγάρων, η οποία τελεί υπό την αίρεση έγκρισης των σχετικών περιβαλλοντικών όρων.
Οφέλη για πολίτες και επιχειρήσεις
Σύμφωνα με στελέχη του ΟΣΕ, το έργο θα εξυπηρετήσει όχι μόνο τους κατοίκους – πολλοί εκ των οποίων εργάζονται σε βιομηχανίες της περιοχής – αλλά και τις αυξανόμενες ανάγκες των εμπορευματικών μεταφορών. Ο σιδηροδρομικός άξονας θα προσφέρει κρίσιμη υποστήριξη στα αναπτυσσόμενα logistics centers, μειώνοντας αισθητά την κυκλοφορία βαρέων οχημάτων στον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ.
Εκτιμάται ότι κάθε εμπορευματική αμαξοστοιχία ισοδυναμεί με 15 έως 20 λιγότερα φορτηγά στους δρόμους, γεγονός που θα έχει θετικό αντίκτυπο τόσο στην κυκλοφορία όσο και στο περιβάλλον, προάγοντας μια πιο βιώσιμη και αποδοτική μεταφορική λύση.