Η καραγενάνη, γνωστή και ως Ε 407, χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία τροφίμων, αλλά έχει ενοχοποιηθεί για πιθανά προβλήματα υγείας, όπως η εμφάνιση φλεγμονών στο έντερο, έλκη και αυξημένα επίπεδα σακχάρου σε πειραματόζωα.
Χρήση σε πολλές τροφές
Η καραγενάνη είναι φυσικός πολυσακχαρίτης που παράγεται από κόκκινα φύκια και χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία τροφίμων ως συντηρητικό, πυκνωτικό και σταθεροποιητικό. Εντοπίζεται κυρίως σε γαλακτοκομικά προϊόντα, επεξεργασμένα κρέατα, γλυκίσματα, μαρμελάδες, σάλτσες, καθώς και σε εναλλακτικά γάλατα, όπως της σόγιας.
Η πρώτη κλινική μελέτη σε ανθρώπους
Σε κλινική μελέτη, υγιείς άνδρες με φυσιολογικό Δείκτη Μάζας Σώματος (μέσος όρος 24,5 kg/m²) κατανάλωσαν είτε καραγενάνη σε ποσότητες διπλάσιες ή τριπλάσιες από τη συνήθη πρόσληψη στις ΗΠΑ είτε εικονικό πρόσθετο. Μετά από δύο εβδομάδες, διαπιστώθηκε αύξηση στη διαπερατότητα του λεπτού εντέρου, γεγονός που συνδέθηκε με φλεγμονή.
Κίνδυνοι για υγεία και μεταβολισμό
Οι ερευνητές βρήκαν ότι η κατανάλωση καραγενάνης μπορεί να διαταράξει τον εντερικό φραγμό και να αυξήσει τον κίνδυνο φλεγμονωδών νόσων. Παρόλο που η γενική ευαισθησία στην ινσουλίνη δεν επηρεάστηκε σημαντικά, στους υπέρβαρους εθελοντές παρατηρήθηκε μείωση της αποτελεσματικότητας της ινσουλίνης στο ήπαρ, αυξημένοι δείκτες φλεγμονής και σημάδια φλεγμονής στον εγκέφαλο.
Περαιτέρω μελέτες και ανησυχίες
Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι τα αποτελέσματα αυτά είναι πιο έντονα σε υπέρβαρα ή ηλικιωμένα άτομα, γεγονός που απαιτεί περαιτέρω έρευνες. Επισήμαναν την ανάγκη για προσεκτική αξιολόγηση των κινδύνων που συνδέονται με την καραγενάνη, ώστε να παρέχονται ασφαλέστερες διατροφικές συστάσεις στον πληθυσμό.