Έρευνες έχουν δείξει ότι το «ζωντανό» χρώμα σε έναν άνθρωπο είναι πολύ σημαντικό, ωστόσο για να το αποκτήσουμε πρέπει να τρεφόμαστε σωστά.
Έχοντας καλύτερο χρώμα είμαστε πιο ελκυστικοί στους γύρω μας και μια θρεπτική δίαιτα με τροφές πλούσιες σε καροτενοειδή θα βοηθήσει.
Τα καροτενοειδή είναι αντιοξειδωτικά που βρίσκονται συνήθως σε φρούτα και λαχανικά όπως οι κίτρινες και κόκκινες πιπεριές, το σπανάκι, τα βερίκοκα και τα πεπόνια. Υπάρχουν επίσης σε αυγά και στον σολομό.
Όταν τρώτε φρούτα και λαχανικά, αυτά τα καροτενοειδή βγαίνουν από τους ιδρωτοποιούς αδένες σας και επιστρέφουν στο εξωτερικό στρώμα του δέρματός σας, κάνοντάς το να φαίνεται πιο πορτοκαλί ή κόκκινο, δηλαδή πιο ζωντανό.
Σύμφωνα με τη Sun, τρεις ξεχωριστές μελέτες από το 2011 μέχρι και το 2015 έθεσαν ανθρώπους να αξιολογήσουν την ελκυστικότητα με βάση της αλλαγής χρώματος στο δέρμα από τα καροτενοειδή ή το μαύρισμα στον ήλιο.
Μια από τις μελέτες έδειξε ότι η κατανάλωση δυο επιπλέον φρούτων και λαχανικών την ημέρα μπορεί να οδηγήσει σε αισθητή αλλαγή στο χρώμα μας μέσα σε περίπου έναν μήνα.
Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο St Andrews παρακολούθησαν τη διατροφή 35 φοιτητών σε διάστημα έξι εβδομάδων, μετρώντας τις φυσικές αλλαγές στη διατροφή και το χρώμα του δέρματός τους.
Τα άτομα που βελτίωσαν τη διατροφή τους με περισσότερα φρούτα και λαχανικά εμφάνισαν αύξηση στον επιθυμητό τόνο του δέρματος, ενώ το χρώμα μειώθηκε σε εκείνους των οποίων η δίαιτα είχε πέσει.
Οι 19 τροφές που βοηθούν είναι οι εξής:
- Βερίκοκα
- Πιπεριές
- Μπρόκολο
- Πεπόνι
- Καρότα
- Γκουάβα
- Φράπα
- Σπανάκι
- Λάχανο
- Μάνγκο
- Κολοκύθι
- Κόκκινες πιπεριές
- Γλυκοπατάτες
- Μανταρίνια
- Ντομάτες
- Σκουός
- Αυγά
- Σολομός