Όλοι γνωρίζουμε ότι η άσκηση κάνει καλό στη σωματική μας υγεία, αλλά μήπως υπάρχουν και άλλα οφέλη; Μερικές εύκολες και ολιγόλεπτες σωματικές δραστηριότητες, όπως η βόλτα με το σκύλο, ή οι δουλείες του σπιτιού, μπορούν να βελτιώσουν την ταχύτητα γνωστικής επεξεργασίας - τον ρυθμό με τον οποίο ο εγκέφαλός σας προσλαμβάνει και επεξεργάζεται τις πληροφορίες, όπως επιβεβαιώνουν ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια (Penn State).
Σύμφωνα με το ygeiamou.gr, η μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο Annals of Behavioral Medicine, εξέτασε περισσότερους από 200 ενήλικες μεταξύ 40 και 65 ετών.
Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αναφέρουν πληροφορίες αρκετές φορές την ημέρα σε μια εφαρμογή για smartphone, σχετικά με οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα είχαν εκτελέσει. Στη συνέχεια ολοκληρώνοντας μια σειρά από παιχνίδια για τη διαύγεια του μυαλού, αποκτούσαν το σκορ των γνωστικών ικανοτήτων τους.
«Δεν είναι απαραίτητο να πηγαίνετε στο γυμναστήριο για να έχετε όλα τα πιθανά οφέλη της σωματικής δραστηριότητας», υποστηρίζει ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Jonathan Hakun, επίκουρος καθηγητής νευρολογίας και ψυχολογίας στο Penn State και προσθέτει ότι «η καθημερινή κίνηση συμβάλλει στη συνολική σωματική δραστηριότητα, προωθώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής και βελτιώνοντας άμεσα τη γνωστική υγεία».
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις των ερευνητών:
- η σωματική δραστηριότητα - είτε ελαφριά (περπάτημα), είτε πιο έντονη (όπως το τρέξιμο) ή μια σύντομη έκρηξη κίνησης – βελτιώνει την ταχύτητα επεξεργασίας, η οποία είναι ισοδύναμη με ε το να ήσασταν τέσσερα χρόνια νεότεροι.
- δεν διαπιστώθηκε βελτίωση στη μνήμη εργασίας (ικανότητά να συγκρατούμε και να διαχειριζόμαστε πληροφορίες στο μυαλό μας). Όπως εξηγεί ο Δρ. Hakun, η κίνηση μπορεί να έχει πιο άμεσο αντίκτυπο στο πόσο γρήγορα λειτουργεί ο εγκέφαλός μας, παρά στις γνωστικές δεξιότητες υψηλότερου επιπέδου
«Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι το να κάνετε την κίνηση τακτικό μέρος της καθημερινής σας ρουτίνας θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερο σύνθετα οφέλη για την υγεία του εγκεφάλου καθώς μεγαλώνετε. Σε αυτό κάθε κίνηση μετράει, όπως το να ανεβαίνετε τις σκάλες ή να κάνετε κάποιες δουλειές στο σπίτι, δίνοντας ώθηση στη λειτουργία του εγκεφ σας», συνοψίζει ο καθηγητής.