Είναι ευρέως γνωστό ότι το φαγητό αργά το βράδυ μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και αίσθημα δυσφορίας, ωστόσο μερικά νέα επιστημονικά ευρήματα δείχνουν ότι οι συνέπειες μπορεί να είναι πιο σοβαρές.
Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature από ερευνητές του Universitat Oberta de Catalunya (UOC) και του Columbia University υπογραμμίζει ότι η κατανάλωση άνω του 45% των ημερήσιων θερμίδων μετά τις 17:00 αυξάνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, γεγονός που, αν γίνεται καθημερινά, μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακά προβλήματα και χρόνια φλεγμονή.
Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε άτομα 50-70 ετών με προδιάθεση για διαβήτη, έδειξε ότι η κατανάλωση τροφής αργά το βράδυ περιορίζει την ικανότητα του σώματος να μεταβολίζει τη γλυκόζη λόγω του κιρκάδιου ρυθμού, επηρεάζοντας αρνητικά την καρδιομεταβολική υγεία.
Οι ειδικοί τονίζουν τη σημασία της κατανομής των θερμίδων μέσα στη μέρα, με έμφαση στο πρωινό και το μεσημεριανό, αποφεύγοντας τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και τα γεύματα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή υδατάνθρακες το βράδυ. Πρόκειται για έναν απλό αλλά αποτελεσματικό τρόπο να μειωθούν οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την κακή διατροφή και τις κύριες αιτίες θανάτου.