Η υπνική άπνοια, αποτελεί μία συχνή και επικίνδυνη διαταραχή του ύπνου, η οποία μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία, όπως καρδιοπάθειες, υπέρταση, διαβήτη και έκπτωση των νοητικών λειτουργιών.
Μία νέα μελέτη σε χιλιάδες εθελοντές από τη Βρετανία και τη Φινλανδία αποκαλύπτει ότι η κατανάλωση τυριού μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο για την ανάπτυξη αυτής της πάθησης.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση Sleep Medicine, βρήκε ότι όσοι κατανάλωναν τακτικά τυρί παρουσίαζαν 27,6% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν υπνική άπνοια. Οι ερευνητές εξερεύνησαν επίσης το ρόλο του τυριού στην ρύθμιση 23 διαφορετικών δεικτών υγείας, και διαπίστωσαν ότι η κατανάλωσή του σχετίζεται με βελτιώσεις σε παράγοντες όπως η διαστολική αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα. Αυτοί οι δείκτες ενδέχεται να εξηγούν τη μείωση του κινδύνου υπνικής άπνοιας.
Ο μηχανισμός που συνδέει το τυρί με την αναπνευστική υγεία φαίνεται να σχετίζεται με τα θρεπτικά συστατικά του, όπως οι πρωτεΐνες, το ασβέστιο, τα λιπαρά οξέα και τα αμινοξέα, τα οποία επηρεάζουν θετικά τη μεταβολική και καρδιαγγειακή υγεία. Οι ερευνητές υπογραμμίζουν τη σημασία των διατροφικών παρεμβάσεων στη μείωση των διαταραχών του ύπνου και προτείνουν περαιτέρω μελέτες για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το τυρί επηρεάζει τη λειτουργία του οργανισμού.
Με τα αποτελέσματα αυτά, το τυρί αναδεικνύεται ως μια ευχάριστη και νόστιμη επιλογή για τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου και τη μείωση των κινδύνων από την υπνική άπνοια, μια πάθηση που πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.