CLOSE

Breaking news

Νέος Κώδικας Δεοντολογίας στις ανακοινώσεις για μειώσεις τιμών
A

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο Νέος Κώδικας Δεοντολογίας, για την παροχή κατευθυντήριων γραμμών σχετικά με τον ορθό τρόπο επικοινωνίας κάθε ανακοίνωσης μείωσης της τιμής και ιδίως κατά τη διάρκεια εκπτώσεων, προσφορών, προωθητικών ενεργειών ή άλλων συναφών πρακτικών.

Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αναφέρουν με σαφήνεια τις πραγματικές τιμές προϊόντων και τις εκπτώσεις που προσφέρουν, αποφεύγοντας την πρακτική του «bait-and-switch», όπου οι καταναλωτές παραπλανώνται από διαφημίσεις προσφορών που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Επιπλέον, εισάγονται αυστηρότερες ρυθμίσεις για την προβολή τιμών πριν και μετά από έκπτωση, με στόχο τη διαφάνεια και τη σωστή ενημέρωση των καταναλωτών.

Η νέα νομοθεσία επιβάλλει στις επιχειρήσεις την υποχρέωση να αναγράφουν με ακρίβεια τις εκπτώσεις σε ποσοστό και σε απόλυτους αριθμούς, ενώ για κάθε προσφορά θα πρέπει να αναφέρεται η κανονική τιμή του προϊόντος και η τιμή μετά την έκπτωση. Επίσης, εισάγονται νέα μέτρα σχετικά με τις διαδικτυακές πωλήσεις, όπου οι πλατφόρμες θα είναι υποχρεωμένες να αναφέρουν ξεκάθαρα αν ένα προϊόν διατίθεται μέσω προωθητικών ενεργειών ή έκπτωσης.

Σημειώνεται πως δε συνιστούν ανακοινώσεις μείωσης τιμών:

  • γενικοί ισχυρισμοί εμπορικής προώθησης που συγκρίνουν την τιμή του πωλητή με την τιμή άλλων πωλητών, χωρίς να επικαλούνται μείωση της τιμής ή να δημιουργούν αυτήν την εντύπωση
  • προγράμματα επιβράβευσης πελατών και προσωπικές μειώσεις τιμών
  • προσφορές βάσει των οποίων με την αγορά ο καταναλωτής αποκτά και ένα δωρεάν αγαθό, π.χ. 1+1 δώρο, ή 2 στην τιμή του ενός, 30% έκπτωση με την αγορά τριών τεμαχίων

Επιθετικές εμπορικές πρακτικές

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η ρύθμιση που αφορά τα δικαιώματα των καταναλωτών όταν πρόκειται για επιθετικές εμπορικές πρακτικές. Οι κυρώσεις για τις επιχειρήσεις που παραβιάζουν τους κανόνες έχουν αυξηθεί σημαντικά, με στόχο την αποτροπή τέτοιων πρακτικών και την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών.

Ως επιθετικές ορίζονται οι εμπορικές πρακτικές οι οποίες χρησιμοποιούν παρενόχληση, καταναγκασμό, συμπεριλαμβανομένης και της άσκησης σωματικής βίας, ή κατάχρηση επιρροής και, ως εκ τούτου, παρεμποδίζουν ή ενδέχεται να παρεμποδίζουν σημαντικά την ελευθερία επιλογής ή συμπεριφοράς του μέσου καταναλωτή ως προς το προϊόν, με αποτέλεσμα να τον οδηγούν ή να είναι πιθανόν να τον οδηγήσουν να λάβει απόφαση συναλλαγής που διαφορετικά δε θα ελάμβανε.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται εάν οι έμποροι στοχεύουν μια εμπορική πρακτική σε συγκεκριμένες ομάδες καταναλωτών που μπορεί να είναι ευάλωτες, λόγω πνευματικής ή σωματικής αναπηρίας, ηλικίας, ή απειρίας και οι οποίοι πρέπει να αντιμετωπίζονται δίκαια.

Ειδικότερα, απαγορεύεται η, με οποιονδήποτε τρόπο, εκμετάλλευση της ευπιστίας, της ευαισθησίας και της έλλειψης εμπειρίας των ανηλίκων, των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρία για εμπορικούς σκοπούς προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών.

Οι προμηθευτές πρέπει να προβαίνουν σε προσεκτικές, ακριβείς και αντικειμενικές περιγραφές των προϊόντων και υπηρεσιών που απευθύνονται σε τέτοια άτομα κατά τρόπο εύληπτο και κατανοητό, ώστε να μην τα παραπλανούν όσον αφορά το πραγματικό μέγεθος, την αξία, τη φύση, τον σκοπό, την ανθεκτικότητα, την απόδοση και την τιμή του εκάστοτε διαφημιζόμενου προϊόντος ή υπηρεσίας.

Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου θα πρέπει να συμμορφώνονται με τις νέες απαιτήσεις για την επαρκή πληροφόρηση των πελατών. Οι επιχειρήσεις που δεν θα συμμορφωθούν με τις νέες ρυθμίσεις θα αντιμετωπίσουν αυστηρότερα πρόστιμα και ποινές, καθώς ενισχύονται οι μηχανισμοί παρακολούθησης και εφαρμογής της νομοθεσίας.

Τέλος, οι νέες διατάξεις εισάγουν αυστηρά μέτρα για την προώθηση προϊόντων με ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με τις επιδόσεις ή τις ιδιότητές τους, ενώ η νομοθεσία αναφέρεται και στην προστασία των καταναλωτών από υπερβολικές χρεώσεις ή μη αποδεκτές πρακτικές κατά τη διάρκεια πωλήσεων και προσφορών.

Ολόκληρο το ΦΕΚ

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις