CLOSE

Breaking news

Μπγερν Χέκε (AP)
A

Το εκλογικό αποτέλεσμα στην Θουριγγία και στην Σαξονία, κρατίδια όπου κατέγραψαν την Κυριακή (1/9) ραγδαία άνοδο η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) και η Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW), προκαλεί έντονες αναταράξεις σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο.

Η επικράτηση του AfD ήταν αναμενόμενη, καθώς σε όλες τις δημοσκοπήσεις ήταν πολύ μπροστά από τα υπόλοιπα κόμματα και θα διεκδικήσει, όπως έχει πει ο επικεφαλής του Μπγιορν Χέκε την πρωθυπουργία. Ο θριαμβευτής του εκλογικού αποτελέσματος  ήταν αυτός που «μαλάκωσε το έδαφος για μια ακραία Γερμανία» καθώς έχει καταφέρει «να φέρει το κυρίαρχο ρεύμα προς την ακροδεξιά».

Ο ίδιος μετά τις δύο καταδίκες του για τη χρήση σε συγκεντρώσεις του AFD του συνθήματος Alles fuer Deutschland (Όλα για τη Γερμανία) που χρησιμοποιούσαν οι Ναζί, επιμένει ότι δεν γνώριζε ότι χρησιμοποιούσε σύνθημα των ταγμάτων εφόδου των Ναζί. Ωστόσο, όπως λένε οι αντίπαλοί του ο Χέκε με την επαναφορά των φράσεων αυτών προσπαθεί να κάνει τις φασιστικές ιδέες πιο αποδεκτές στη Γερμανία, μια χώρα στην οποία τέτοιες εκφράσεις είναι όχι μόνο ταμπού, αλλά και παράνομες, προσπαθώντας να αποστιγματοποιηήσει το ναζιστικό παρελθόν της χώρας.

«Οι Γερμανοί στερήθηκαν το δικαίωμα στην εθνική υπερηφάνεια και έκφραση»

Ο Χέκε γεννήθηκε σε μια συντηρητική οικογένεια ανατολικογερμανών οι οποίοι ήταν μεταξύ των εκατομμυρίων Γερμανών που ζούσαν στην Ανατολική Ευρώπη και αναζήτησαν καταφύγιο στη Δυτική Γερμανία. Αυτή η ιστορία του εκτοπισμού τον έχει σημαδέψει και στην ρητορική του έχει κατηγορήσει τους νικητές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ότι στέρησαν από τους Γερμανούς τις ρίζες τους. «Δεν υπήρχαν πλέον γερμανικά θύματα», είπε σε ομιλία του το 2017. «Υπήρχαν μόνο Γερμανοί δράστες». Κομβική για την πολιτική ανέλιξή του ήταν η μετακόμιση, το 2013, στο ανατολικό κρατίδιο της Θουριγγίας όπου ίδρυσε παράρτημα του AfD.

Από τον παραγκωνισμό σε θέση αρχηγού

Παλαιότερα, το AFD προσπάθησε να τον παραγκωνίσει αλλά οι υποστηρικτές του κατέχουν τα δύο τρίτα των ηγετικών θέσεων του κόμματος. Βασικό όχημα του AFD είναι οι αντιμεταναστευτικές θέσεις καθώς υποστηρίζει ότι μόνο οι σκληρές πολιτικές απέλασης μπορούν να αποτρέψουν τη Γερμανία και άλλες δυτικές κοινωνίες από το να κατακλυστούν από μετανάστες.

Το AFD είναι καχύποπτο απέναντι στις αστικές ελίτ και σε αυτό που θεωρεί υπερβολικές προσπάθειες της κυβέρνησης να καταπολεμήσει την πανδημία του κορωνοϊού και την κλιματική αλλαγή ενώ πολλά στελέχη του ασπάζονται θεωρίες συνωμοσίας που αμφισβητούν τη νομιμότητα της κυβέρνησης της Γερμανίας μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Για τους οπαδούς του AFD οι διώξεις σε βάρος του Χέκε είναι ένα κυνήγι μαγισσών για να σταματήσει αυτή η αφύπνιση ως προς το θέμα της μετανάστευσης.

Ο ίδιος, μάλιστα, σε συγκέντρωση τον Μάιο είχε συγκρίνει τον εαυτό του με τον Σωκράτη, τον Ιησού και τον Τζούλιαν Ασάνζ ως συναγωνιστές που «διώχθηκαν από τη δικαιοσύνη».

Διαβάστε ακόμα στο ethnos.gr:

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Ο γάμος - υπερπαραγωγή και οι VIP καλεσμένοι - «Διέρρευσαν» φωτογραφίες

Δέσποινα Βανδή: «Λύγισε» πάνω στη σκηνή - Δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το «Μέχρι Μάη μήνα»

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις