CLOSE

Breaking news

Στάχτη η Αττική: Το 37% των δασών της κάηκε τα 8 τελευταία χρόνια
A

Στάχτη και αποκαΐδια άφησε πίσω της η μεγάλη φωτιά που κατέκαψε την βορειοανατολική Αττική, με ανυπολόγιστες ζημιές σε σπίτια, επιχειρήσεις αλλά και στο περιβάλλον.

Αποκαρδιωτικές είναι οι εικόνες στο μονοπάτι της πύρινης λαίλαπας που ξεκίνησε από το Βαρνάβα το μεσημέρι της Κυριακής, έφτασε στο Γραμματικό, και τον Μαραθώνα, στο Πάτημα Χαλανδρίου και στα Βριλήσσια και κατέληξε στον οικισμό Ανατολή της Νέας Μάκρης.

Η κάμερα της ΕΡΤ, που βρέθηκε στις πυρόπληκτες περιοχές, μετέδωσε τις απόκοσμες εικόνες κατά τη διαδρομή από τον Βαρνάβα σε Γραμματικό κι από εκεί στο Καλέντζι και τη λίμνη του Μαραθώνα.

Φωτιά στην Αττική: «Μάχη» για την αποκατάσταση των ζημιών - «Κόκκινα» 78 σπίτια
ΣΑΡΕΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / INTIME NEWS

Ο ρεπόρτερ της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης βρέθηκε στον Βαρνάβα, κοντά στο σημείο από όπου ξεκίνησε την Κυριακή η φωτιά, μέσα σε ένα σπίτι που καταστράφηκε ολοσχερώς και το οποίο ανήκει σε ΑμεΑ. Ένα σπίτι που αγοράστηκε πριν από έξι μήνες για να γίνει μόνιμη κατοικία δυστυχώς όμως το πέρασμα της πυρκαγιάς ήταν πραγματικά καταστροφικό.

Φωτιά στην Αττική: «Μάχη» για την αποκατάσταση των ζημιών - «Κόκκινα» 78 σπίτια
ΚΑΜΣΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ / INTIME NEWS

Αγώνας δρόμου για την αποκατάσταση των ζημιών

Οι αυτοψίες και η καταγραφή των ζημιών από την καταστροφική πυρκαγιά, βρίσκονται σε εξέλιξη. Κλιμάκια του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας διενεργούν ελέγχους, ενώ τα αρμόδια συνεργεία δουλεύουν πυρετωδώς ώστε να αποκατασταθούν πλήρως οι βλάβες που προέκυψαν στην ηλεκτροδότηση.

Φωτιά στην Αττική: «Μάχη» για την αποκατάσταση των ζημιών - «Κόκκινα» 78 σπίτια
ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ / INTIME NEWS

 

Όπως είναι ήδη γνωστό, μέτρα στήριξης των πολιτών και των δήμων ανακοίνωσε η κυβέρνηση, για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις των καταστροφών που προκάλεσε η πυρκαγιά.

Ήδη τα κλιμάκια της πολιτείας έχουν προχωρήσει σε καταγραφή σε οκτώ δήμους και συγκεκριμένα σε Βριλήσσια, Διόνυσο, Μαραθώνα, Παλλήνη, Πεντέλη, Ραφήνα, Πικέρμι, Χαλάνδρι και Ωρωπό. Σε συνεργασία με τους δήμους πραγματοποιούνται αυτοψίες, οι οποίες έχουν φτάσει τις 130 μέχρι στιγμής.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, από αυτές τις αυτοψίες έχει προκύψει πως 78 κατοικίες χαρακτηρίζονται ως ακατάλληλες προς χρήση και κατεδαφιστέες («κόκκινες») και προσωρινά ακατάλληλες προς χρήση που απαιτούν επισκευαστικές εργασίες («κίτρινες»), με την κατανομή στις δύο κατηγορίες να είναι 34 και 44 αντίστοιχα. Το σύνολο των κτιρίων σε αυτές τις δύο κατηγορίες ανέρχεται σε 92 κτίρια, περιλαμβάνοντας, πέραν των κατοικιών, αποθήκες και λοιπούς χώρους. Επίσης, 38 κτίρια, κατοικίες και αποθήκες, χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση («πράσινα») με κάποιες – ενδεχομένως – ελαφριές ζημιές.

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκαν και οι αυτοψίες όλων των πυρόπληκτων επιχειρήσεων από τα κλιμάκια των Επιτροπών Κρατικής Αρωγής της Περιφέρειας Αττικής, προκειμένου στη συνέχεια να καταβληθούν οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις.

Από τους ελέγχους προέκυψαν τα εξής:

  • Στον τομέα ευθύνης της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής πραγματοποιήθηκε αυτοψία σε 10 επιχειρήσεις εκ των οποίων 8 αφορούν θερμοκήπια, μια φυτώριο και μια κτηνοτροφική μονάδα. Άπασες υπέστησαν ζημιές από την πυρκαγιά και θα λάβουν πρώτη (προσωρινή) αποζημίωση κατηγορίας από 2.000 έως 4.000 ευρώ.
  • Στον τομέα ευθύνης της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Τομέα Αθηνών πραγματοποιήθηκε αυτοψία σε 19 επιχειρήσεις. Εξ αυτών θα λάβουν πρώτη (προσωρινή) αποζημίωση κατηγορίας από 2.000 έως 4.000 ευρώ οι 9. Να σημειωθεί ότι 7 από τις εταιρικές μονάδες βρέθηκαν κλειστές ή δεν υπήρχε δυνατότητα πρόσβασης, και θα επανελεγχθούν την Παρασκευή 16 Αυγούστου, ενώ για μια εξ αυτών ελέγχεται η άδεια λειτουργίας.
  • Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, ούτως ώστε οι πολίτες να λάβουν την πρώτη αρωγή και να ενταχθούν στη συνέχεια στα οικονομικά προγράμματα, τα οποία έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.

 

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις