CLOSE

Breaking news

Φωτιά στην Αττική: Τι πυροδότησε την πύρινη «κόλαση» στο Βαρνάβα
A

Τις πληγές τους μετρούν οι κάτοικοι της βορειοανατολικής Αττικής, οι οποίοι είδαν 100.000 στρέμματα, σπίτια και ζώα να χάνονται μέσα στην πύρινη λαίλαπα που ξεκίνησε το μεσημέρι της Κυριακής στο Βαρνάβα, πέρασε στην Πεντέλη και έφτασε έως τη Νέα Μάκρη αλλά και στις οικιστικές ζώνες, των Βριλησσίων, του Γραμματικού, του Μαραθώνα και του Χαλανδρίου

Το πώς ακριβώς ξεκίνησε η πυρκαγιά στον Βαρνάβα βρίσκεται ήδη στο «μικροσκόπιο» των Πυροσβεστικής ενώ τα στελέχη της Δίωξης Εγκλημάτων Εμπρησμού εξετάζουν τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους.

Πάντως, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, το σενάριο που εξετάζεται ως το πιθανότερο είναι η φωτιά να προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα καλωδίων ηλεκτροδότησης στην περιοχή του Βαρνάβα.

Ακόμα η εκδοχή αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα, ωστόσο από τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους στελέχη της Πυροσβεστικής φαίνεται πως η πιθανότερη αιτία είναι αυτή.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το in.gr, η καταστροφική πυρκαγιά προκλήθηκε από ένα βραχυκύκλωμα σε μια «πλεξούδα» καλωδίων ηλεκτροδότησης μιας κατοικίας στην οδό Αμάλθειας στον Βαρνάβα, το οποίο προκλήθηκε από φθορά σε έναν κατεστραμμένο γάντζο στήριξης και σε μεταλλικό κάλυμμα. Η συγκεκριμένη μικροζημιά σε μεταλλικά στηρίγματα μιας κολώνας ηλεκτροδότησης προκάλεσε πιθανόν πτώση μικρού πυρακτωμένου μεταλλικού τμήματος σε σημείο που υπήρχαν ξερά χόρτα, προκαλώντας τη φωτιά.

Η αρμόδια υπηρεσία της Πυροσβεστικής έλαβε τεμάχια των καλωδίων και των προαναφερόμενων μεταλλικών τμημάτων, ενώ κρίσιμη θεωρήθηκε κι η μαρτυρία ενός 76χρονου ιδιοκτήτη της παρακείμενης κατοικίας.

Από τη μεριά του, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος -για ακόμη μία φορά- δεν ανέλαβε καμία ευθύνη, τονίζοντας μάλιστα ότι υπήρξε ταχύτατη επιχειρησιακή απόκριση, έδωσε στη δημοσιότητα το βίντεο που κατέγραψαν τα drone, όταν ξεκίνησε η εστία φωτιάς στον Βαρνάβα την Κυριακή το μεσημέρι.

Το βίντεο δείχνει το drone της Πάρνηθας να εντοπίζει την έναρξη της πυρκαγιάς στον Βαρνάβα στις 15:02.

Στις 15:06, δηλαδή τέσσερα λεπτά μετά τον εντοπισμό της εστίας, το πρώτο ελικόπτερο φαίνεται να φτάνει στο σημείο, ενώ ένα λεπτό μετά (στις 15:07), το ελικόπτερο πραγματοποιεί ρίψη

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις