Breaking news

Πανώλη
A

Κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας και με μεθόδους που εγκυμονούν σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια Υγεία φαίνεται πως παρενέβησαν οι αρμόδιες Αρχές στο ζήτημα της πανώλης που έχει χτυπήσει πολλά κοπάδια αιγοπροβάτων στην περιοχή της Θεσσαλίας.

Φωτογραφίες που έφερε δημοσίευσε το documento αποκαλύπτουν πως - τουλάχιστον σε συγκεκριμένη κτηνοτροφική μονάδα στα Τρίκαλα - πολλά ζώα θάφτηκαν ζωντανά σε λάκκο, ενώ η σκόνη που έριξαν από πάνω από τα αιγοπρόβατα ήταν μαρμαρόσκονη, ενώ οι αρμόδιοι ήθελαν να ρίξουν τσιμέντο.

Documento

Σύμφωνα με τις σχετικές καταγγελίες αυτό έγινε διότι, οι αρμόδιες υπηρεσίες επιφόρτισαν τους κτηνοτρόφους με το να «ακινητοποιούν και αναισθητοποιούν» οι ίδιοι τα αιγοπρόβατα και στη συνέχεια να τα θάβουν στην κυριολεξία ζωντανά, χωρίς να έχει προηγηθεί η θανάτωσή τους, όπως έγινε σε άλλες κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής.

Τσιάρας: «Η πανώλη στη Θεσσαλία δεν μεταδίδεται σε ανθρώπους»

Στην έξαρση των κρουσμάτων πανώλης σε αιγοπρόβατα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, αναφέρθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας.

«Αυτήν τη στιγμή έχουμε καταγεγραμμένα κρούσματα, περίπου πριν 2 εβδομάδες στα Τρίκαλα και περίπου πριν 1 εβδομάδα στη Λάρισα», είπε ο κ. Τσιάρας, προσθέτοντας πως θα φανεί από την επιδημιολογική αναζήτηση της κίνησης των ζώων αν είναι ίδια τα χαρακτηριστικά τους. «Από την πρώτη στιγμή εφαρμόσαμε την ευρωπαϊκή οδηγία, με ένα πρωτόκολλο που μας δίνει τη δυνατότητα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να απομονώσουμε τον ιό και να δημιουργήσουμε μια συνθήκη ασφάλειας για όλο το ζωικό κεφάλαιο της περιοχής».

Ο υπουργός υποστήριξε ότι η πανώλη των μηρυκαστικών είναι μια νόσος που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μεταφερθεί στον άνθρωπο, καθώς προσβάλλει μόνο τα αιγοπρόβατα.

«Το κρέας είναι βρώσιμο κανονικά, το ερώτημα είναι όμως γιατί τα σφάζουμε τα ζώα αυτά αφού δεν εγκυμονούν κανέναν κίνδυνο. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος μετάδοσης της νόσου είναι μέχρι να οδηγηθούν τα πρόβατα στο σφαγείο, άρα πρέπει να αποφεύγεται αυτό για να ελαχιστοποιηθεί κάθε κίνδυνος. Ειδικά στην περιοχή της Ελασσόνας είναι η καρδιά της παραγωγής των γαλακτοκομικών προϊόντων και της φέτας για την πατρίδα μας. Αυτήν τη στιγμή γίνονται αλλεπάλληλοι έλεγχοι από πάρα πολλά κλιμάκια με κτηνιάτρους», είπε ο υπουργός, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις