Mεγάλες αλλαγές φέρνει ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), καθώς θα προβλέπει μείωση των ορίων ταχύτητας στους δρόμους των πόλεων, αλλά και κλήσεις που θα έρχονται με SMS στα κινητά προκειμένου να μη σβήνονται.
Ειδικότερα, προβλέπει τη μείωση του ορίου ταχύτητας από τα σημερινά 50 χλμ/ώρα στα 30 χλμ/ώρα για την κίνηση εντός των πόλεων, με μείωση στα 20 χλμ/ώρα έξω από τα σχολεία. Επιπλέον, προβλέπονται ποινές που θα αντιστοιχούν στη σοβαρότητα των τροχαίων παραβάσεων.
Οι αστυνομικοί χρησιμοποιούν ήδη ειδικά σχεδιασμένες κινητές συσκευές και με χρήση εφαρμογής, θα βεβαιώνεται ηλεκτρονικά πλέον η τροχονομική παράβαση, αρχικά σε πιλοτικό στάδιο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Ειδικά για τον Δήμο της Αθήνας, θα υπάρχει η δυνατότητα παραγωγής κωδικού rf πληρωμής, ώστε οι παραβάτες να μπορούν να πληρώσουν ηλεκτρονικά την κλήση τους. Αργότερα, το συγκεκριμένο μέτρο θα εφαρμοστεί και σε όλη την επικράτεια προκειμένου να εισπράττονται τα έσοδα από τις κλήσεις πιο άμεσα σε πανελλαδικό επίπεδο.
Στην εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, περιγράφοντας τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί αμέσως μετά την βεβαίωση της παράβασης.
«Θα αποστέλλεται σε πραγματικό χρόνο η βεβαίωση παράβασης ηλεκτρονικά στη θυρίδα του πολίτη στο gov.gr, αξιοποιώντας τη διαλειτουργικότητα και τα στοιχεία επικοινωνίας του από το Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας Πολιτών, ενώ παράλληλα θα ενημερώνεται με email και με sms για την αποστολή μηνύματος στη θυρίδα του», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Οι οδηγοί που παραβαίνουν τους κανόνες θα έχουν ένα χρονικό παράθυρο από 7 έως 10 ημέρες, για να υποβάλουν ενστάσεις τους. Εάν αυτές θεωρηθούν βάσιμες, τότε οι παραβάσεις και τα πρόστιμα ή οι πόντοι που τις συνοδεύουν θα διαγράφονται.
Τέλος στην αφαίρεση πινακίδων
Σε αντίθετη περίπτωση, το πρόστιμο θα επιβάλλεται αυτόματα στον λογαριασμό Taxisnet του παραβάτη οδηγού. Εάν ο οδηγός δεν το εξοφλεί εντός του προθεσμιακού διαστήματος, τότε η οφειλή θα καταχωρείται ως επίσημη οφειλή προς το Δημόσιο. Μια επιπλέον καινοτομία του νέου ΚΟΚ είναι η τιμωρία του οδηγού αντί του οχήματος, καθώς καταργείται η αφαίρεση των πινακίδων κυκλοφορίας. Με αυτόν τον τρόπο, τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας δεν θα πλήττονται από την κύρωση.
Μία από τις πιο σημαντικές αλλαγές που προτείνονται αφορά τα νέα όρια ταχύτητας εντός των πόλεων, καθώς η αύξηση των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων που καταγράφονται στην αστική περιοχή γίνεται όλο και πιο εμφανής.
Ωστόσο, τόσο στελέχη της Τροχαίας όσο και συγκοινωνιολόγοι εκφράζουν ανησυχία για το νέο όριο ταχύτητας των 30 χλμ/ώρα που προτείνει να εφαρμόσει το υπουργείο Μεταφορών. Παράλληλα, εξετάζεται η μείωση του ορίου αυτού στα 20 χλμ/ώρα σε δρόμους εκτός σχολείων και άλλες περιοχές.
Με την εφαρμογή του νέου ορίου ταχύτητας στις αστικές περιοχές και την συνεχή αυτόματη παρακολούθησή του μέσω καμερών ή drones, εκτιμάται ότι σε πολύ σύντομο διάστημα εκατοντάδες χιλιάδες οδηγοί θα βρεθούν σε κίνδυνο να αφαιρέσουν το δίπλωμα οδήγησής τους για τουλάχιστον δύο μήνες.
Σήμερα, αυτό συμβαίνει όταν κάποιος οδηγός υπερβαίνει ταχύτητα μεγαλύτερη των 60 χιλιομέτρων ανά ώρα, με αποτέλεσμα να επιβάλλεται και διοικητικό πρόστιμο ύψους 175 ευρώ.