Breaking news

ΙΝΤΙΜΕ
A

Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται η Πελοπόννησος, με φωτιές να μαίνονται ανεξέλεγκτες σε Αχαΐα και Ηλεία.

Μηνύματα του 112 έλαβαν οι κάτοικοι σε πολλές περιοχές για την προστασία των πολιτών από τα πύρινα μέτωπα.

Ειδικότερα, μηνύματα έλαβαν οι κάτοικοι στην Ηλεία και πιο συγκεκριμένα, στις περιοχές Αντωναίικα και Λάτας, Μαζαράκι, Πρόδρομος, Σιμόπουλο, Σκλίβα, Βουλιαγμένη, Καλό Παιδί & Λαγανάς, Πετραιίκα, Απιδούλα και Μαζαράκι, Σκαφιδιά, Βάλβη, Μυρτιά και Σκουροχώρι, Χανάκια και Αλποχώρι

Παράλληλα, το 112 ήχησε και στην Αχαΐα, και ειδικότερα,  στις περιοχές Κωστοπουλαίικα, Κάλφας και Πόρτες. Ακόμα,  μηνύματα έλαβαν οι κάτοικοι στην Αργολίδα, και πιο συγκεκριμένα, στην περιοχή  Πετροθάλασσα και στην περιοχή Γάλαρο.

Σε αρκετές περιπτώσεις, η ταχύτητα των ανέμων ξεπερνά τα 95 χιλιόμετρα την ώρα. Οι πιο επικίνδυνες πυρκαγιές που αντιμετωπίζει η Πυροσβεστική, απειλούν οικισμούς και σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν μπει σε χωριά, είναι στην Μεγαλόπολη Αρκαδίας, στο Μαστραντώνη Αχαΐας, στο Κρανίδι Αργολίδας και στο Αλποχώρι Ηλείας. Για όλες αυτές τις περιοχές έχουν εκδοθεί και εντολές εκκένωσης για αρκετούς οικισμούς που κινδυνεύουν άμεσα.

Νεκρός εντοπίστηκε από τον αδελφό του ένας 54χρονος κάτοικος στα Χανάκια Ηλείας, ενώ εφιαλτική παραμένει η κατάσταση στην περιοχή λόγω των πύρινων μετώπων. Ο άτυχος άντρας εντοπίστηκε έξω από το σπίτι του, από τον αδελφό του που κάλεσε το ΕΚΑΒ.

Φωτιά στην Ηλεία 

Η φωτιά στο χωριό Μαζαράκι στη Ηλεία πέρασε μέσα στον οικισμό και εκεί έχουν επικεντρωθεί οι επιχειρήσεις των πυροσβεστικών δυνάμεων. Κυρίως καίγονται ελαιόδεντρα, περιουσίες αγροτών. Νωρίτερα, το μεγαλύτερο μέτωπο βρισκόταν μεταξύ των κοινοτήτων Αλποχωρίου και Μυρτιάς.

Η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι βρέθηκε κυριολεκτικά μέσα στον οικισμό του Κρανιδίου, ενώ αυτή την ώρα η εικόνα έιναι πολύ καλύτερη. Ζητήθηκε η εκκένωση της περιοχής με τους κατοίκους να φεύγουν προς την Ερμιόνη και το Πορτο Χέλι. Τα ενεργά μέτωπα ήταν πέντε μέσα στον οικισμό. Μία πλαγιά με πολλούς οικισμούς καιγόταν. Η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων αλλά και των εθελοντών είναι υπεράνθρωπη. Η φωτιά «έγλυφε» τα σπίτια., ωστόσο, τα μποφόρ φαίνεται να είναι σύμμαχος της Πυροσβεστικής.

Κάηκαν οικισμοί στο χωριό Χωρέμη, στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας

Σχετικά με την πυρκαγιά στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας, σύμφωνα με πληροφορίες από την Πολιτική Προστασία, ξεκίνησε κοντά στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ και αυτή την ωρα η εικόνα είναι αρκετά καλύτερη., καθώς οι άνεμοι έχουν κοπάσει. Στο σημείο επιχειρούν 45 πυροσβέστες, 18 οχήματα, 3 ομάδες πεζοπόρων ώστε να σβήσει το μέτωπο και να μην πλησιάσουν οι φλόγες τα χωριά της περιοχής. Οι φλόγες πέρασαν από το χωριό Χορέμι και έκαψαν 6-7 σπίτια.

Έχουν εκκενωθεί χωριά της Μεγαλόπολης όπως Απιδίτσα και Χρούσο Αρκαδίας. Οι εικόνες από τις ζημιές που προκάλεσε η φωτιά σοκάρουν.

Στο χωριό Χωρέμη δυστυχώς όμως κάηκαν σπίτια, καθώς η φωτιά πέρασε μέσα από αυτό. «Υπάρχουν αρκετές ζημιές. Ο Δήμος θα κάνει τα αδύνατα δυνατά να αποκαταστήσει μόνιμες κατοικίες, δήλωσε στο ΕΡΤNews ο Κώστας Μιχόπουλος, δήμαρχος Μεγαλόπολης. Πρόσθεσε πως «οι άνθρωποι (που κάηκαν τα σπίτια τους) θα φιλοξενηθούν κάπου στη Μεγαλόπολη και αύριο και για όσο θα χρειαστεί».

Η φωτιά στην Αχαΐα πέρασε στην Ηλεία και δημιουργεί διπλό πύρινο μέτωπο

Αυτό που προβληματίζει τις Αρχές είναι το δεύτερο μέτωπο της φωτιάς στην Πηνεία που πέρασε στην Ηλεία, το οποίο μαίνεται, καίγοντας κυρίως εκτάσεις με ελαιόδεντρα. Υπάρχουν οικισμοί κοντά στις εστίες που αντιμετωπίζουν κίνδυνο, με κυριότερο αυτόν του χωριού Μαζαράκι, όπου οι φλόγες έχουν φτάσει στα όρια του οικισμού. Έχει δοθεί εντολή εκκένωσης του χωριού, όπως επίσης και της Αγραπιδούλας.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις