Breaking news

Ζάχαρη
A

Ένα γλυκαντικό με λίγες θερμίδες που χρησιμοποιείται σε πολλά κοινά προϊόντα, όπως τσίχλες και οδοντόκρεμες, συνδέεται με σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού και θανάτου όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες, διαπιστώνει μελέτη. Το γλυκαντικό αυτό είναι η ξυλιτόλη, μια φυσική αλκοόλη ζάχαρης που βρίσκεται σε μικρές ποσότητες σε πολλά φρούτα και λαχανικά. Έχει χημική δομή παρόμοια με τη ζάχαρη αλλά περιέχει λιγότερες θερμίδες. Την τελευταία δεκαετία, η χρήση ξυλιτόλης και άλλων υποκατάστατων ζάχαρης έχει εκτοξευθεί καθώς οι καταναλωτές αναζητούν πιο υγιεινές επιλογές.

Οι ερευνητές ανέλυσαν 1.157 δείγματα αίματος από άτομα που είχαν υποβληθεί σε αξιολόγηση για καρδιακές παθήσεις μεταξύ 2004 και 2011. Εξέτασαν επίσης μια άλλη παρτίδα δειγμάτων αίματος από περισσότερα από 2.100 άτομα τα οποία πιθανώς διέτρεχαν υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακή νόσο. Διαπίστωσαν ότι γλυκαντικά όπως η ξυλιτόλη και η ερυθριτόλη είχαν αντίκτυπο στην καρδιαγγειακή λειτουργία.

Το 2023, η ίδια ερευνητική ομάδα κατέληξε σε παρόμοια συμπεράσματα σχετικά με ένα άλλο γλυκαντικό που ονομάζεται ερυθριτόλη. Περαιτέρω έρευνα σε ζώα αποκάλυψε ότι η ερυθριτόλη και η ξυλιτόλη μπορεί να προκαλέσουν πήξη των αιμοπεταλίων. Οι θρόμβοι μπορεί να φτάσουν στην καρδιά, προκαλώντας καρδιακή προσβολή ή στον εγκέφαλο, προκαλώντας εγκεφαλικό.

Τι έδειξε η νέα μελέτη

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερους από 3.000 ασθενείς στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Ανακάλυψαν ότι τα άτομα με τα υψηλότερα επίπεδα ξυλιτόλης στο αίμα τους έχουν 33% περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν καρδιαγγειακό επεισόδιο μέσα σε τρία χρόνια σε σύγκριση με τους ανθρώπους που είχαν χαμηλότερα επίπεδα.

Το 2023, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σύστησε στους καταναλωτές να αποφεύγουν τα τεχνητά γλυκαντικά για απώλεια βάρους και ζήτησε τη διεξαγωγή περαιτέρω έρευνας για τη μακροπρόθεσμη τοξικότητα των γλυκαντικών που περιέχουν λίγες ή και καθόλου θερμίδες.

Ωστόσο, ενώ αυτή η μελέτη παρέχει σημαντικές πληροφορίες για τους πιθανούς κινδύνους που σχετίζονται με την κατανάλωση ξυλιτόλης, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η έρευνα καταδεικνύει μια συσχέτιση και όχι μια άμεση σχέση αιτίας και αποτελέσματος. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι απαιτούνται περισσότερες μελέτες για την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης ασφάλειας της ξυλιτόλης.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο European Heart Journal.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις