Breaking news

Κρατάτε θέση πάρκινγκ στο δρόμο; Κινδυνεύετε με «τσουχτερό» πρόστιμο
A

Μπορεί το παρκάρισμα τις γιορτινές ημέρες στις μεγάλες πόλεις να είναι εύκολο, αλλά η εύρεση θέσης πάρκινγκ τις υπόλοιπες ημέρες του έτους αποτελεί «πονοκέφαλο» για τους περισσότερους οδηγούς.

Σίγουρα, αποτελεί ένα σύνηθες φαινόμενο των οδηγών να κρατάνε μπροστά από σπίτια ή καταστήματα θέσεις πάρκινγκ. Τι αναφέρει όμως ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) αναφορικά με το πρόστιμο για τους παραβάτες;

Σύμφωνα με το άρθρο 48 του ΚΟΚ, προβλέπεται γερή ποινή για όσους προβαίνουν σε προσωρινή ή μόνιμη κατάληψη του οδοστρώματος.

Τι προβλέπεται

Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας απαγορεύει οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια και επισύρει πρόστιμο στους παραβάτες.

Συγκεκριμένα στο άρθρο 48 παράγραφο 1 του ΚΟΚ («Κατάληψη τμήματος οδού και πεζοδρομίου») αναφέρεται ότι «απαγορεύεται η διαρκής κατάληψη τμήματος του οδοστρώματος με εγκαταστάσεις ή εμπόδια, ιδιαίτερα αν με αυτά παρεμποδίζεται η κυκλοφορία η επιτρεπόμενη στάση ή στάθμευση οχημάτων ή περιορίζεται η ορατότητα αυτών που χρησιμοποιούν τις οδούς».

Η παραπάνω παράβαση τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 400 ευρώ.

Εξαιρέσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατάληψη του οδοστρώματος με προσωρινές εγκαταστάσεις ή εμπόδια επιτρέπεται σε εξαιρετικά έκτακτες περιπτώσεις ή σε ζώνες μικρής κυκλοφορίας εντός κατοικημένων περιοχών, εφόσον υπάρχει αρκετός χώρος, μετά από άδεια των Δημοτικών/Κοινοτικών ή Αστυνομικών Αρχών.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις