Breaking news

omicron_covid
A

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το news4health.gr, παρατηρούνται επαναμολύνσεις της μετάλλαξης Όμικρον και σε σχέση με προηγούμενα στελέχη είναι πολύ πιο συχνό αυτό το φαινόμενο ακόμη και μετά την τρίτη δόση του εμβολίου. 


Συγκεκριμένα, η επαναμόλυνση με την Όμικρον είναι περίπου 5 φορές πιο συχνή από ότι ήταν με τη Δέλτα, σημείωσε ο κ. Γώγος.

«Ο εμβολιασμός με τρίτη δόση προστατεύει σε ένα βαθμό αλλά όχι στο ποσοστό που προστάτευε παλιότερα. Ο ιός αυτός έχει δυστυχώς μία ανοσιακή διαφυγή» ανέφερε μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ο καθηγητής παθολογίας και λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος.

Ο κ. Γώγος πρόσθεσε, πάντως, ότι η τρίτη δόση κρατάει την προστασία έναντι της σοβαρής νόσου σε ποσοστά πολύ υψηλά - από 88% έως 95%.

Προς Μάρτιο η άρση των μέτρων


Για μία στρατηγική άρσης των μέτρων προς τον Μάρτιο αν όλα πάνε καλά, μίλησε ο καθηγητής παθολογίας και λοιμωξιολογίας. Παράλληλα, ήταν αισιόδοξος για την πραγματοποίηση αποκριάτικων εκδηλώσεων με μεγάλη κοσμοσυρροή.

Πρόσθεσε, πάντως, ότι έγινε μία συζήτηση στην Επιτροπή για τη διεξαγωγή κάποιων δρώμενων χαμηλού κινδύνου με κατάλληλη επιτήρηση. «Ελπίζω κάποιες δραστηριότητες κυρίως πολιτιστικού ενδιαφέροντος να μπορέσουν να γίνουν» σχολίασε.


Ο κ. Γώγος ανέφερε μάλιστα το ενδεχόμενο της αύξησης της χωρητικότητας στα γήπεδα. «Πιστεύω ότι και εκεί θα μπορέσουμε να δώσουμε ένα πράσινο φως για μεγαλύτερο αριθμό φιλάθλων στα γήπεδα. Θα το δούμε σε μία πιο κατάλληλη ευκαιρία».

«Αν δεν είχαμε την Όμικρον, θα ήμασταν πολύ καλύτερα»


Σχετικά με την κατάσταση στο ΕΣΥ, ο κ. Γώγος υποστήριξε ότι αυτή τη στιγμή πιέζονται ακόμη τα νοσοκομεία εξαιτίας της μεταδοτικότητας της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού. Πρόσθεσε ότι αν και η κατάσταση έχει σημειώσει αισθητή βελτίωση,  δεν είμαστε ακόμα στο σημείο που επιτρέπει επιστροφή στην κανονικότητα. Το Rt αρχίζει και κατεβαίνει λίγο κάτω από το 1 και παρατηρείται μία μικρή ύφεση.

«Αν δεν είχαμε την Όμικρον θα ήμασταν πολύ καλύτερα. Η Όμικρον πολλαπλασίασε τα κρούσματα αλλά έφερε ένα πιο ήσυχο στέλεχος. Αυτό έφερε μεγάλη διασπορά αλλά δεν οδήγησε σε πολλούς θανάτους και βαριές νοσηλείες» κατέληξε ο καθηγητής.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις