Ομόφωνα «όχι» λέει η εκκλησία τόσο στον γάμο όσο και στην τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε η Ιερά Σύνοδος, η οποία συνεδρίασε σήμερα εκτάκτως με αφορμή το σχετικό νομοσχέδιο που αναμένεται τις επόμενες ημέρες.
Κεντρικός εισηγητής επί του θέματος ήταν ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, Νικόλαος, ενώ πραγματοποιήθηκε και εκτενής συζήτηση μεταξύ των 76 Μητροπολιτών, οι οποίοι μετείχαν στην Ιερά Σύνοδο. Από την συνεδρίαση απουσίαζαν τέσσερις μητροπολίτες. Πρόκειται για τους Κοζάνης, Μυτιλήνης, Ζακύνθου και Ελευθερουπόλεως.
Στην εισήγησή του ο Μητροπολίτης ανέφερε ότι πολιτεία και εκκλησία είναι δύο διαφορετικοί κόσμοι και επισήμανε ότι όποια ζητήματα υπάρχουν λύνονται με νομική ρύθμιση στο σύμφωνο συμβίωσης.
Πρόσω ολοταχώς για «στρατολόγηση» πιστών
Μάλιστα, πως ανέφερε χαρακτηριστικά ο μητροπολίτης Παροναξίας, Καλλίνικος, οι ιεράρχες ομόφωνα αποφάσισαν να εκφράσουν τη διαφωνία τους για το γάμο ομόφυλων και την τεκνοθεσία προς το λαό, με κείμενο που θα διαβαστεί από άμβωνος στις 4 Φεβρουαρίου και όπως είπε η καθυστέρηση λίγων ημερών οφείλεται στο να προετοιμαστεί κατάλληλα αυτό το μήνυμα της Εκκλησίας προς τους πιστούς.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η εκκλησία της Ελλάδας αντιδρά χωρίς να επιδείξει καμία ψυχραιμία σε καίρια θέματα που αφορούν την κοινωνία. Φαίνεται πως η εκκλησία αδυνατεί ακόμα και σήμερα να συμβαδίσει με την κοινωνία της ισότητας και της συμπερίληψης. Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου, ο οποίος πρότεινε να γίνει δημοψήφισμα για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
Μάλιστα, τις επόμενες ημέρες οι αντιδράσεις αναμένεται να κλιμακωθούν και δεν είναι απίθανο να δούμε ακραίες συμπεριφορές από ιερείς αλλά και πιστούς που αντιδρούν στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
Από το Υπουργικό Συμβούλιο η απάντηση Μητσοτάκη
Από την πλευρά της τόσο ο πρωθυπουργός όσο και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας δηλώνουν πως δεν νομοθετεί η εκκλησία, αλλά το κράτος. Αύριο επίσης αναμένεται να πραγματοποιηθεί το Υπουργικό Συμβούλιο, όπου αναβλήθηκε μετά από αδιαθεσία του πρωθυπουργού, και στο οποίο θα παρουσιαστεί και το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο. Μέσα από την εισήγησή του ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει απάντηση και στην θέση της Εκκλησίας η οποία αποτυπώθηκε σήμερα και σε ανακοινωθέν από την Ιερά Σύνοδο.
Αναφερόμενος νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στις αντιδράσεις της Εκκλησίας, δήλωσε ότι, «έχουμε απόλυτο σεβασμό στην Εκκλησία, η στάση της οποίας σε πολύ μεγάλες περιόδους εισαγόμενων κρίσεων, έντονων φυσικών φαινομένων, ήταν και παραμένει διαχρονικά μια στάση πολύ σημαντική για την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής» και πρόσθεσε: «Στηρίζει τους αδύναμους. Από εκεί και πέρα, έχει τις απόψεις της. Είναι απολύτως σεβαστές. Προφανώς τις ακούμε, όπως κι όλες τις απόψεις της κοινωνίας, αλλά εμείς εφαρμόζουμε το πρόγραμμά μας. Έχουμε εκλεγεί με ένα πρόγραμμα από τους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι μας τίμησαν με μεγαλύτερο ποσοστό από ό,τι την προηγούμενη φορά, παρά τα δύσκολα χρόνια εισαγόμενων κρίσεων. Γιατί είδαν ένα έργο, προφανώς. Κι έχουμε καθήκον να είναι ακόμη πιο εμπροσθοβαρές το έργο αυτό. Έχουμε ένα πρόγραμμα. Υπάρχει εκτελεστική και νομοθετική εξουσία. Η εκτελεστική εισηγείται, η νομοθετική ψηφίζει».