Breaking news

novamax_emvolio
A

Τα εμβόλια της αμερικανικής εταιρείας Novavax αναμένονται να φτάσουν στην Ελλάδα, με τη χώρα να τα παραλαμβάνει, προσθέτοντας έτσι ακόμα ένα εργαλείο στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα με βάση τη χθεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας η Ελλάδα θα λάβει εντός Φεβρουαρίου και Μαρτίου σχεδόν μισό εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου, ειδικότερα 474.000 δόσεις. Η πρώτη παρτίδα του Novavax θα φτάσει στη χώρα στις 21 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριου Θεμιστοκλέους για την ενσωμάτωση του εμβολίου στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας, θα ανοίξουν συγκεκριμένα κέντρα σε σημεία της χώρας.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου σημείωσε πως «Ίσως η άφιξη του Novavax να είναι καλή είδηση για όσους φοβούνται τα εμβόλια με τη γενετική συμμετοχή του mRNA και οι οποίοι ίσως πεισθούν και εμβολιαστούν με το πρωτεϊνικό αυτό εμβόλιο». 

Το εμβόλιο της Novamax και οι διαφορές με εκείνα των mRNA

Το εμβόλιο της Novavax, είναι βασισμένο σε πρωτεΐνη. Συγκεκριμένα εγκρίθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) τον Δεκέμβριο και χρησιμοποιεί διαφορετική τεχνολογία από τα εμβόλια των Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca και J&J. Αυτό θα μπορούσε να πείσει τους διστακτικούς με την τεχνολογία mRNA, να εμβολιαστούν με το πιο παραδοσιακό σκεύασμα της Novavax ενισχύοντας έτσι το εμβολιαστικό ποσοστό της εκάστοτε χώρας. 

Δεδομένα από 2 μελέτες ευρείας κλίμακας έδειξαν ότι το εμβόλιο έχει ποσοστό αποτελεσματικότητας περίπου 90% και η εταιρεία ανακοίνωσε ότι πρώιμα δεδομένα έδειξαν πως είναι αποτελεσματικό στο να προκαλεί ανοσολογική απόκριση κατά της πιο μεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον.

Αξίζει να επισημανθεί ότι τον περασμένο Δεκέμβριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την υπό όρους υπό όρους άδεια κυκλοφορίας του εμβολίου της Novavax για άτομα 18 ετών και άνω, ανοίγοντας το δρόμο για το 5ο κατά σειρά εμβόλιο στις χώρες του ευρωπαϊκού μπλοκ.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις