Breaking news

ktiria-ktiria.jpg
A

Η Κομισιόν, μέσα από τη νέα αναθεωρημένη οδηγία για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, ζητά από τα κράτη μέλη την πλήρη κατάργηση από τα κτίρια των καυστήρων που λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2040.

Η νέα αυτή οδηγία δίνει έμφαση την κατεύθυνση απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα στη θέρμανση, κίνηση η οποία θεωρείται ακόμη ανέφικτη, καθώς στην Ελλάδα που η θέρμανση των κατοικιών βασίζεται στο φυσικό αέριο και το πετρέλαιο.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες από το υπουργείο Ενέργειας, το κόστος εφαρμογής μια τέτοιας πολιτικής θα ήταν τεράστιο, καθώς θα είναι πολύ δαπανηρή η αλλαγή στις εγκαταστάσεις και δεν περιλαμβάνεται ένας τέτοιος στόχος στο ελληνικό ΕΣΕΚ.

Μέσα στον Δεκέμβριο πραγματοποιήθηκε μια προσωρινή συμφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη μείωση των εκπομπών και της χρήσης ενέργειας των κτιρίων σε ολόκληρη την ΕΕ.

Η ενισχυμένη οδηγία για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, στοχεύει να στηρίξει τις προσπάθειες της ΕΕ για την απαλλαγή των κτιρίων από τις ανθρακούχες εκπομπές σε ολόκληρη την Ένωση.

Η αναθεωρημένη οδηγία εισάγει σαφή νομική βάση για τον καθορισμό, από τα κράτη μέλη, απαιτήσεων για τις μονάδες παραγωγής θερμότητας με βάση τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, το είδος του χρησιμοποιούμενου καυσίμου ή το ελάχιστο μερίδιο ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές που χρησιμοποιείται για θέρμανση.

Τα κράτη μέλη τονίζεται ότι θα πρέπει επίσης να θεσπίσουν ειδικά μέτρα για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων στον τομέα της θέρμανσης και της ψύξης με σκοπό την πλήρη σταδιακή κατάργηση των λεβήτων που λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα έως το 2040. 

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις