Η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού η οποία έχει ανατρέψει σε μεγάλο και αισθητό βαθμό τα δεδομένα της πανδημίας τους δύο τελευταίους μήνες, έρχεται να φέρει νέες ανατροπές στην εξέλιξη της πανδημίας, με τη νέα υπομετάλλαξη της ΒΑ.2 ή όπως είναι ευρέως γνωστή το τελευταίο καιρό, ως Όμικρον 2.
Σύμφωνα με το iatropedia.gr η Όμικρον 2 έχει λίγο καιρό που απομονώθηκε και ακόμα λιγότερο που άρχισε να εξαπλώνεται σε μερικές χώρες. Συγκεκριμένα οι επιστήμονες φαίνεται να ανησυχούνα αισθητά για την επίδραση της στην πορεία της πανδημίας, με τα περιοδικά Time και New Scientist να δίνουν απαντήσεις σε μερικά από τα βασικότερα ερωτήματα.
Ποια είναι η παραλλαγή Όμικρον 2 ;
Πρόκειται για ένα τροποποιημένο στέλεχος της παραλλαγής Όμικρον που είναι ευρεώς γνωστό. Με την ονομασία Όμικρον περιγράφεται μία ολόκληρη οικογένεια μεταλλαγμένων στελεχών που δημιούργησε ο κορoνοϊός και εμφανίστηκαν ξαφνικά το Νοέμβριο του 2021. Ωστόσο η εξάπλωση της Όμικρον 2 φαίνεται να είναι ραγδαία.
Συγκεκριμένα η παραλλαγή αυτή έχει πολλές ομοιότητες αλλά και διαφορές με την πρώτη Όμικρον, καθώς διαθέτει:
- 32 ίδιες μεταλλάξεις
- 28 διαφορετικές μεταλλάξεις
Γιατί αρχίζει να απασχολεί την επιστημονική κοινότητα;
Σε αρκετές χώρες αυξάνονται ραγδαία τα κρούσματά της. Μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται οι:
- Βρετανία
- Γερμανία
- Ινδία
- Δανία
Κρούσματα της Όμικρον 2 έχουν εντοπιστεί σε ορισμένες αμερικανικές πολιτείες όπως οι:
- Καλιφόρνια
- Νέο Μεξικό
- Τέξας
- Ουάσινγκτον
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η παραλλαγή Όμικρον 2 μπορεί να αντικαθιστά την πρώτη Όμικρον. Αν συμβαίνει αυτό, πιθανόν να είναι πιο μεταδοτική.
Η νέα παραλλαγή Όμικρον είναια ανησυχητική ;
Η νέα παραλλαγή έχει αρκετές διαφορές από την πρώτη Όμικρον. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμα τι σημαίνει αυτό για την μεταδοτικότητα της καθώς και για τη σοβαρότητα της COVID που προκαλεί. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τηρεί στάση αναμονής, έως ότου συλλεχθούν περισσότερα επιστημονικά δεδομένα. Αυτό όμως που έχει δείξει έως σήμερα ο κορονοϊός είναι ότι κατά κανόνα προκαλεί πιο σοβαρή νόσο στους ανεμβολίαστους και σε όσους έχουν ευπαθή υγεία. Αντιθέτως, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρής νόσου σε όσους εμβολιάζονται, ακόμα κι αν έχουν ευπαθή υγεία. Επομένως, αν είστε ανεμβολίαστοι, πρέπει οπωσδήποτε να εμβολιασθείτε.
Είναι αποτελεσματικά τα υπάρχοντα εμβόλια εναντίον της Όμικρον 2 ;
Ούτε αυτό είναι γνωστό με βεβαιότητα. Τα καλά νέα, όμως, είναι πως ολοένα περισσότερα επιστημονικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι τα εμβόλια παρέχουν μικρότερη ή μεγαλύτερη προστασία εναντίον όλων των παραλλαγών που έχει δημιουργήσει έως στιγμής ο κορονοϊός. Αυτό οφείλεται στο ότι ο οργανισμός αντιδρά ενεργοποιώντας πολλά είδη κυττάρων του ανοσοποιητικού και όχι μόνο ένα. Έτσι, ενεργοποιούνται και ορισμένα (τα Τ-κύτταρα) τα οποία ως φαίνεται προστατεύουν από τη σοβαρή νόσο που προκαλεί κάθε παραλλαγή (απ’ όσες είναι γνωστές, τουλάχιστον).
Μπορεί κάποιος να επαναμολυνθεί από την Όμικρον 2, έχοντας νοσήσει ήδη από την Όμικρον ;
Η απάντηση στο εν λόγω ερώτημα δεν είναι βέβαιη. Συγκεκριμένα πολλοί επιστήμονες όμως πιστεύουν πως δύσκολα μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο, ιδίως εάν είστε εμβολιασμένοι. Δεν μπορούν όμως και να το αποκλείσουν, επειδή γνωρίζουν πως είναι πολύ πιθανή η επαναμόλυνση με την πρώτη Όμικρον. Λογικά, όμως, «τα αντισώματα που παράγει η πρώτη Όμικρον θα είναι πιο αποτελεσματικά εναντίον της Όμικρον 2, σε σύγκριση με εκείνα της Δέλτα», δήλωσε o καθηγητής Αναπτυξιακής Βιολογίας Dr. Jesse Bloom, από το Κέντρο Έρευνας του Καρκίνου Fred Hutchinson, στο Σιάτλ.