Τα καλά και τα κακά νέα γύρω από την Όμικρον επιβεβαιώνει σε συνέντευξη στη «Καθημερινή» ο εκπρόσωπος Τύπου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Tarik Jasarevic.
Η Όμικρον είναι μεν πιο ήπια από τη Δέλτα, αλλά δεν είναι ακίνδυνη, και σίγουρα ασκεί πιέσεις στις υποδομές υγείας. Εξάλλου, απειλεί και όσους έχουν ήδη νοσήσει.
Είναι πάντως τόσο μεταδοτική, που σε συνδυασμό με τους εμβολιασμούς, οδηγεί τον ιό να γίνει ενδημικός, αν και βρισκόμαστε στα μισά της διαδρομής.
Σε κάθε περίπτωση, αυτή η μετάλλαξη πιθανότατα δεν θα είναι η τελευταία. Εκ των ων ουκ άνευ, τα μέτρα προστασίας και οι εμβολιασμοί, οι οποίοι θα πρέπει σε κάθε χώρα να αγγίζουν το 70% του πληθυσμού μέχρι τα μέσα του 2022.
Εκ των πραγμάτων προσωρινή η στρατηγική των επαναληπτικών δόσεων, μέχρι τα εμβόλια να διευρύνουν κι άλλο το εύρος των δυνατοτήτων τους.
Υπάρχουν όλο και περισσότερα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου απέναντι στην Όμικρον, αλλά έχουμε ακόμη πολλά να μάθουμε σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. "Μέχρι στιγμής, πιστεύουμε ότι τα εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά κατά της μόλυνσης από την Όμικρον και κατά της συμπτωματικής νόσου σε σύγκριση με τη Δέλτα. Πάντως, η λήψη ενισχυτικής δόσης φαίνεται να αυξάνει την προστασία και τα εμβόλια φαίνεται να παραμένουν εξαιρετικά αποτελεσματικά στην προστασία από τη σοβαρή ασθένεια, τη νοσηλεία και τον θάνατο."