Συχνά, προσβάλλονται οι άνθρωποι, στην εποχή μας, από καρκίνο σε ορισμένα όργανα, ωστόσο δεν έχει υπάρξει, ή τουλάχιστον, δεν έχει γίνει ευρέως γνωστή μία περίπτωση καρκίνου που προσέβαλε την καρδιά.
Οι κακοήθεις καρκίνοι προσβάλλουν ορισμένα όργανα, όπως το έντερο ή το μαστό, πιο συχνά από άλλα, ενώ σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Trends in Cancer», η ευπάθεια σε ορισμένα όργανα μπορεί να οφείλεται στη φυσική επιλογή.
Οι άνθρωποι μπορούν να ανεχθούν όγκους σε μεγάλα ή ζευγαρωμένα όργανα πιο εύκολα από ό,τι σε μικρά, κρίσιμα όργανα, όπως η καρδιά, και έτσι τα μεγαλύτερα όργανα μπορεί να έχουν αναπτύξει λιγότερους μηχανισμούς άμυνας έναντι των καρκινικών κυττάρων.
«Τα όργανα που είναι τα πιο σημαντικά για να σας κρατήσουν ζωντανούς και ικανά για αναπαραγωγή, όπως η καρδιά, ο εγκέφαλος ή η μήτρα, μπορούν να απολαμβάνουν καλύτερη προστασία έναντι του καρκίνου, με όλα τα άλλα πράγματα να είναι ίσα», λέει ο Frédéric Thomas, εξελικτικός βιολόγος στο το Κέντρο Οικολογικής και Εξελικτικής Έρευνας για τον Καρκίνο στη Γαλλία.
Ωστόσο, ο κ. Thomas διευκρινίζει πως: «Δεν λέμε ότι αυτός είναι ο κύριος παράγοντας που εξηγεί τη διαφορετική ευαισθησία των οργάνων στον καρκίνο, αλλά είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει με άλλους».
Σύμφωνα με τον Δρ Robert J. Cusimano, καρδιοχειρουργό στο Γενικό Νοσοκομείο του Τορόντο, στο επιστημονικό περιοδικό «National cancer institute», οι κακοήθεις όγκοι της καρδιάς είναι τις περισσότερες φορές μεταστάσεις από πρωτογενείς όγκους σε κοντινά όργανα, όπως τα νεφρά ή οι πνεύμονες.
Το αγγειοσάρκωμα είναι ο πιο συχνός κακοήθης πρωτοπαθής καρδιακός όγκος. Σύμφωνα με δημοσιευμένες αναφορές περιπτώσεων, συμπεριλαμβανομένου ενός που συνυπογράφει ο Δρ. Cusimano, η χρήση χημειοθεραπείας ή/και ακτινοθεραπείας για τη συρρίκνωση του πρωτοπαθούς όγκου και την εξάλειψη τυχόν μικρομεταστάσεων που ακολουθείται από χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του πρωτοπαθούς όγκου είχε κάποια επιτυχία.
Σε αντίθεση με άλλα κατεστραμμένα όργανα, η καρδιά φαίνεται ως επί το πλείστον ανίκανη να επιδιορθώσει τον τραυματισμένο ιστό. Και αυτό, σύμφωνα με κορυφαίους ερευνητές της καρδιάς, οφείλεται στο ότι τα κύτταρα που συνθέτουν τον ίδιο τον μυ, τα καρδιακά μυοκύτταρα, είναι τελικώς διαφοροποιημένα.
Τα κύτταρα της καρδιάς όμως, τα λεγόμενα καρδιομυοκύτταρα, είναι κύτταρα τα οποία έχουν σταματήσει να διαιρούνται εδώ και καιρό! Ανήκουν στην κατηγορία των πλήρως διαφοροποιημένων κυττάρων, δηλαδή κάποτε γεννήθηκαν, πήραν την μορφή του καρδιακού κυττάρου, έγιναν ειδικά στο να «συσπώνται» και σταμάτησαν να διαιρούνται.